Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
Трета сесия 09 - 11 декември 2008 г., Рилска света обител

В зимните дни от 9 до 11 декември 2008 г. Рилската света обител  гостоприемно разтвори двери за делегатите на Шестия църковно-народен събор на БПЦ, който проведе своята трета сесия и приключи работата си по измененията и допълненията в Устава на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Членовете на Комисията за изготвяне на консолидиран текст с председател Варненския и Великопреславски митрополит Кирил проведе редица продължителни заседания съвместно със специалисти-юристи, членове на Бюрото на събора и делегати за внасяне на необходимите корекции в съществуващите членове, както и за създаване на нови раздели и текстове.

След усърдна към Бога молитва Българският патриарх и Софийски митрополит Максим благослови началото на деловата работа и предостави председателството на събора на Сливенския митрополит Йоаникий.

По повод кончината и опелото на Московския и на цяла Русия патриарх Алексий II трима от делегатите – високопреосвещените митрополити Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил и Ловчански Гавриил - бяха отпътували в Москва за траурното събитие.

Българският патриарх съобщи траурната вест и съборните членове в заупокойна молитва изпяха „Вечная память”.

При работата по устава делегатите разгледаха текстовете за правомощията на манастирското управление, частта за църковния съд, църковните провинения и наказания, църковно-имуществени спорове, дисциплинарна и имуществена отговорност, особени правила относно правното положение на служителите в БПЦ, поощрения, издръжка на Църквата, бюджет, контрол, отчет, преходни и заключителни разпоредби и др. Въвежда се и глава „Единен регистър на имотите собственост на БПЦ”.

Шестият църковно-народен събор положи голямо усърдие при осъществяването на поставената му задача в продължителен труд и често в напрегната, но градивна обстановка, като с Божия помощ и благословението на преподобния и богоносен наш отец свети Йоан Рилски Чудотворец постигна изключително важна придобивка за светата ни Църква – нейния обновен устав, чрез който се урегулира вътрешно-църковният живот и отношенията с държавните институции. Това ценно достояние ще принесе добри плодове, когато всеки член на светата ни Църква съзнателно и с чувство на дълг и отговорност старателно изпълнява приетите уставни разпоредби.

Съборът изразява надежда, че новият устав на БПЦ ще допринесе за укрепване на единството и единодействието в живота на светата ни Църква, ще уреди важни моменти от финансово-стопанската й дейност, ще даде възможност за предприемането на полезни инициативи по оползотворяване на църковното имущество, ще отговори на съвременните изисквания и очаквания на нашето общество.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9yf 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж