Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (187 Votes)

65444Остава една седмица до края на Великия пост, след нея е Страстната седмица, за която се подготвяхме и която е посветена на съпреживяването на Кръстния път на Спасителя към Голгота и Възкресението.

Както винаги постът се изниза незабелязано, затова преди края му е добре да се спрем и да се измъкнем от потока на суетнята, който поглъща всичките ни сили и време, за да успеем да изпълним поне част от онова, което бяхме планирали да направим през Великия пост. В тези последни дни на поста трябва да се мобилизираме. Предлагам следния списък с дела, които да бъдат завършени преди края на поста:

1. Усърдно да се помолим, за да ни даде Господ да видим своите грехове, да се подготвим за изповед и да пристъпим към нея.

2. Да отидем на Литургията на преждеосветените Дарове, която се отслужва в сряда и петък само по време на Великия пост и да се причастим на нея.

3. Да започнем да четем утринните и вечерните молитви или да разширим молитвите, които обикновено казваме. Да се опитаме да се молим с по-голямо внимание.

4. Да прочетем поне едно от Евангелията. Има хора, които през Великия пост прочитат и четирите евангелия, но ако не успеете, то поне препрочете едно.

5. Да свършим неотложните дела, които отлагаме, за да си освободим Велики четвъртък и Велики петък на Страстната седмица.

6. Да посетим роднините и да отделим внимание на семейството си или поне без да бързаме и с любов да си пообщуваме с тях и да ги изслушаме.

7. Да изпълним отдавна дадено обещание – да закачим картината на стената, да оправим шкафа или нещо друго, което обещаваме да свършим седмици наред и не правим.

8. Да ограничим общуването в интернет – със силата на волята си или ако не можем така, чрез специална програма, която контролира времето на престоя в даден сайт, и да минимизираме поне за две седмици участието си в социалните мрежи.

9. Да поискаме прошка и да се сдобрим с някого, когото сме обидили отдавна или наскоро.

10. Да вземем участие в някоя милосърдна инициатива – да дарим поне малка сума или да отделим от времето си, най-важното е да направим първата стъпка към някого, който е зле и се нуждае от нашата помощ.

Превод: Полина Спирова

* Източник: Православие и мир


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x83y4 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст