Мобилно меню

3.5833333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.58 (12 Votes)
09090112.jpg- Какво се случва напоследък с църковните ценности? На форума по сигурността в София разказахте как църквите у нас се ограбват, а извършителите не се залавят.

- Сега, както знаете, много неща са оставени на самотек. Или по-скоро на отговорността на отделните институции. В това число и Българската православна църква е изправена пред недотам правилната ситуация сама да се справя с всички проблеми. И с връщането на имотите, не е нормално 10-15 г. да водим дела. След като не са ни върнати 50% от имотите, изобщо от имуществото на българската църква, независимо какво е, ние не можем все още да го организираме както трябва. В това отношение пък държавата изобщо не ни е върнала нито едно социално заведение. За печатницата например...Още в самото начало на прехода държавата можеше да ни ги върне, но за съжаление тогава стана разколът. Президентът Желю Желев тогава го каза: всички институции са тръгнали да воюват. Затова не се въведе и вероучението, което е много важно. И това е най-големият грях на държавата.

- Вие искате да има вероучение в училищата?

- Да. Неделното училище не е достатъчно да се подготвят децата, да се научат. Още повече няма как да се научат на практически неща, да посещават храма Божи. Ние го вършим със собствени сили, със съдействието на някои директори, общината във Варна.

- Има ли голяма посещаемост в неделните училища?

- Да. Но това е много по-малко от килийното училище навремето. Килийните училища през турско робство постоянно са се увеличавали. Децата тогава са получавали много трайни познания. Техните знания могат да се видят, като погледнете нашите баби - те са имали подобен тип образование.

- Колко пъти трябва да има вероучение на седмица?

- Най-малко веднъж, ако не и два пъти.

- Което трябва да бъде задължително?

- Да есетествено. Както и други предмети. Ако математиката беше свободно избираем предмет, щяха ли да го избират учениците? Държавата е длъжна да осигури това нещо на своите поданици, защото това е едно от задълженията й.

- Ако Министерството на образованието и парламентът приемат, че трябва да има такива часове, вие имате ли готовност да осигурите църковни служители?

- Да. Има толкова много богослови, които са завършили през последните 17 години.

- Как се реализират те в живота?

- Те не се реализират. Това също е голямо обвинение към държавата. Не искам да говоря против правителствата, които все още не вземат отношение.

- Да се върнем на охраната. Какви са проблемите там и имало ли е преди 10 ноември кражби от храмовете? Сега знаят ли се крадците на ценности?

- Да, разбира се. Най-честите отговори, които получаваме от прокуратурата, са, че няма данни, няма доказателства и това е. А обикновените хора ги знаят кои са.

- А вие знаете ли ги?

- Казвали са ми имена, да. Но това не е моя работа.

- Защо се получава така, че те не са преследвани?

- Аз смятам, че е заради корупцията. Как може да се изнесе една много ценна икона? Защото полицаите казват, че веднага е изнесена зад граница. Как така?

- А каква тогава трябва да бъде охраната?

- Едно време, преди 17 години, пак милицията пазеше църквите, но нямаше такива неща.

- Трябва ли да има до всяка църква полицаи?

- Това трябва да се обсъди на местно ниво. Не мога да кажа. Аз не мога да предлагам. Имам си идеи, но няма да ги кажа.

- Да, но Българската православна църква има проблем - много нейни ценности се ознасят в чужбина.

- Това е проблем на държавата. По време на тоталитаризма църквите пак бяха паметници на културата, но нямаше такива посегателства. Това какво значи? Че някой си е вършел работата. Тогава пък имаше друго унижение за църквата. На митницата имаше надпис: Забранени за внос неща - порнографска и религиозна литература. Тогава така ни сравняваха. Но нямаше секти, нямаше и светотатства.

- Имате ли данни за последните 17 години колко ценности са били откраднати от България?

- Огромно нещо. И питам аз как може да се изнесе едно голямо Евангелие, една плащеница? Те да не са малки. Разбира се, че са изнесени по организиран начин.

- Имате ли данни за свързани служители с такива канали за ценности?

- Имаме съмнения за такива хора, да. Но иначе много лесно се разбива църквата и се взимат нещата. Има данни, но не мога да кажа колко са.

- Тези данни вие предали ли сте ги на прокуратурата?

- Аз лично не съм.

- Данни за заведени дела имате ли?

- Да, има дела, те се знаят, но се спират делата. За съжаление корупцията е навлязла дълбоко.

- А имате ли данни за ваши корупмпирани служители?

- Сигурно има, щом се изнасят такива ценности от манастири.

- Имате ли други прблеми освен вероучението и имотите?

- Да. Това, което казах, че трябва да работим на ишлеме. Да си завеждаме дела, да търсим документи, защото дори когато само търсим документите за имотите ни, се пречи на много места. Защото интересите са големи за съжаление. Държавата, в това число и БАН, не искат да връщат имоти. И никой не може да ги накара да го направят. През 2003 г. дори се одържави земята под храма в центъра на Варна, представете си...

- По отношение на кражбите бихте ли предложил да има полицаи, които да пазят пред всяка църква?

- Те си знаят. И то го има. Има такива, но не си вършат работата. Аз ще кажа нещо повече. В големите градове пред църквите се събират наркомани, там си правят срещи и различни гейове.

- И дори тогава ли не се вземат мерки?

- Вземат се мерки, но резултати няма, всичко е временно. Когато се обадим на полицията - да.

- Често ли звъните на 166?

- Стараем се. Но разбирате, че това им е работата, да се мине по центровете на големите градове вечерно време пред катедралите и сами ще видите какво е.

- Искате ли съдействие от полицията и какво става по-нататък?

- Искаме, да. Но проблемите се оправят временно. След това пак продължават да се събират наркоманите. Има непрекъснато разни полицаи, които обикалят. И те са дори моторизирани, обикалят и виждат. Щом в София служител на службите за охрана на националното и културно богатство беше уволнен за това, че е добросъвестен, представете си. Не му помня името, беше отдавна. Надяваме се бъдещите правителства да се постараят за това. Не искам да кажа, че това правителство си отива, но рано или късно и това ще стане. Аз не го коря, защото както едно правителство предизивика разкола, така при другото той беше пресечен. Нормално ли беше владици с полиция да бъдат изнасяни? И знам, че тогава полицаите плачеха, защото те разбираха, че не е правилно, но след като Иван Татарчев (тогавашният главен прокурор) им беше наредил, те го изпълняваха с плач. Хващаха владиците, биеха ги...

- Смятате ли, че е възможно обединение на Православната и Католическата църква?

- Това е голям въпрос. За него трябва да има диалог. За съжаление католическата църква не участва. Тя никога няма да направи този жест, защото най-малкото това означава да се откаже от своето първенство. Това е голямата разлика между православието и католицизма - главата на православната църква е Христос, при католиците е папата.

- Значи е невъзможно, така ли?

- Бих казал, че дори и да поиска папата обединение, те ще го убият. Има заинтересовани хора. Те няма да му позволят да направи това нещо.

Интервюто е публикувано във в. "Новинар" със заглавие "Гейове висят пред катедралите вечер"

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/hru 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен