Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
Последно интервю с главния секретар на Св. Синод о. Наум като архимандритархимандирт Наум 

В навечерието на епископската хиротония на архимандрит Наум разговаряме с него за пътя му на духовник в БПЦ и за бъдещото му служение.

- Как приемате наречението си за епископ на БПЦ?

- Епископското си служение освен като висока отговорност възприемам и като доверие от страна на върховната църковна власт, на Св. Синод, към моето служение до сега, към послушанията, които съм изпълнявал според мярата на собствените ми сили.

-След епископската хиротония ще продължите ли да заемате същия административен пост, както досега, на главен секретар  на Св. Синод?

- Решението на Св. Синод е да остана на същата длъжност, но когато вече съм облечен в архиерейска благодат задълженията и отговорностите ще се увеличат. Затова само с Божия помощ, а надявам се, както и до сега, с отческото търпение и благост на Негово Светейшество и архиереите на Св. Синод да продължа служението си.

- Кои са духовниците, от които сте се учили?

- В ранните ми години това беше Варненският и Преславски митрополит Йосиф. След това от духовния си старец Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, на когото искам да изкажа искрена благодарност за отческите му наставления и благост. Той ме научи на послушание към Църквата и смирение. Благодатни за менe бяха и дните, прекарани зад стените на Троянския и Бачковския манастир, в Пловдивската духовна семинария "Св. Кирил и Методий". Много почерпих и от богата духовна съкровищница на Гръцката православна църква. Богат опит натрупах като помощник на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Св. Синод по време на сегашното си служение. Общуването с тях ме обогати не само духовно, но натрупах и знания в областта на църковната администрация и управление. 

- Какво ще си пожелаете?

- Пожелавам си Божията неоскудяваща помощ и молитвите на всички, включително и вашите!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/hrw 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски