Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (33 Votes)

2021 02 04 1457Днес на книжния пазар у нас излезе третият том с беседи на Лимасолския митр. Атанасий, издание на „Двери“. Той е естествен завършек на поредицата „Изкуството да живееш с Бога“ (2015 г.) и „Изкуството да живееш с другия“ (2017 г.).

За вярващия човек е самопонятно усилието да открие Бога и да изгради своята лична връзка с Него, както и да намери своя път към ближния, а чрез него и към Христос. Като че най-трудно е да осъзнаем необходимостта да живеем в хармония със себе си, да превърнем състоянието на своето сърце в мерило и критерий за зрелостта на отношенията ни с Бога и с другите.

„Да бъдем в мир със себе си и да имаме неосъдна съвест е голям Божи дар, който е условие да изградим едни истински и пълноценни отношения с нашия Творец и Спасител. Придобиването на този мир е наистина изкуство, на което са посветили живота си поколения аскети, завещавайки ни своя опит. Беседите на митр. Атанасий са истинска съкровищница на този опит, почерпан от общуването му със съвременни подвижници, както и от неговото лично пастирско служение, естествена харизма и срещи със стотици хора“, четем в предговора към българското издание.

Книгата съдържа осемнадесет беседи, които в по-голямата си част не са публикувани досега. Преводач е Константин Константинов, а редактори Златина Каравълчева и Борис Маринов.

Лимасолският митр. Атанасий беше гост на Седмицата на православната книга във Варна през 2015 г. за представянето на първия том с негови беседи „Изкуството да живееш с Бога“, които се превърнаха в бестселър на българския книжен пазар и претърпяха няколко издания. Третият том с проповеди на популярния кипърски духовник се очакваше дълго време от читателите на Двери и затова за нас е радост, че книгата вече е факт и ще стигне до своите читатели.

Тя може да се закупи в книжарница „Български книжици“, в книжарницата към столичния храм „Св. Седмочисленици“, както и в книжарницата на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна, а скоро и в други църковни книжарници. Цената на новата книга е 12 лв.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6frpu 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски