Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (41 Votes)

rilskiat manastir gutenbergНа българския книжен пазар излезе книгата Рилският манастир в най-ново време (1944-2019). Политика, идеология, вяра с автор Мария Златкова.

Книгата разглежда развитието на Рилската св. обител от края на 1944 г. до днес. Представени са репресиите срещу несъгласни с новата политика монаси, лишаването на обителта от икономическа самостоятелност чрез отнемане на обработваеми земи, гори и индустриални предприятия и по тази начин лишаването ѝ от средства за поддържане на сградния фонд и безценните творби на изкуството, съхранявани там. Специално внимание е отделено на одържавяването на обителта през 1961 г. и изгонването на монасите, връщането на част от тях през 1968 г. и конфликтното им съжителство с новосъздадения Национален музей „Рилски манастир“.

В увода игуменът на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий пише: „Периодът след деветосептемврийския преврат в България от 1944 г. е един от най-мрачните в историята на Рилската св. обител, сравним само с времето на турското управление и дори по-зле, защото след първата вълна на запустение иноверните поробители допускат Обителта да се възстанови и нейните обитатели да живеят и изпълняват монашеските си задължения. Те позволяват честните мощи на Небесния покровител на България, преп. Йоан Рилски, да се върнат от старопрестолния Търновград в манастира и да станат отново място за поклонение и извор на благодатни изцеления, вяра и надежда. При новата българска власт безпросветни и бездуховни люде започват да притесняват братството по най-различни начини и във всички направления. Дори един от братята, изпълняващ послушание в метоха „Рила“, йеромонах Аверкий, бива убит и безследно изчезва, защото синовете на тъмнината не обичат светлината (1 Сол. 5:5)... Дано идните поколения се поучат от тези срамни деяния и не допускат никога повече да се повторят“.

Авторката Мария Златкова е работила тридесет и девет години в Националния исторически музей, а сега е уредник в музея на Рилската св. обител. Книгата е издание на ИК „Гутенберг“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/66f3q 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Имало един човек, който ядял много и все бил гладен, и друг, който се задоволявал с малко ядене. Този, който ядял много и все бил гладен, получил по-голяма награда от оня, който се задоволявал с малко ядене.
Apophthegmata Patrum