Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (5 Votes)
1_83.jpgНа 16 октомври, 13.30 часа, в аудитория № 6 на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще бъде представена книгата "Съпоставка на Мойсеевия закон и римските закони". Изследването е дело на авторски колектив Мария Костова, Малина Новкиришка-Стоянова, Теодор Пиперков. Книгата ще представи проф. д-р Малина Новкиришка-Стоянова, преподавател по Римско частно право, а специални гости ще бъдат преподаватели от Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Смята се, че текстът на Collatio legume Mosaicarum et Romanarum е писан в края на IV в. и е един от малкото запазени извори за римското право от този период. Авторът остава анонимен, като има доста спорове дали е християнин или евреин. 

Collatio е уникално съчинение и се приема като вероятен опит да се докаже, че законите на Мойсей са идентични с римските закони и че римското право като цяло не противоречи на правилата, завещани от юдейския пророк. Текстът съдържа 16 глави, в които са включени извадки от Мойсеевите закони и трудовете на големите римски юристи Павел, Улпиан, Гай Аквилий Гал, Папиниан и др. Всяка глава започва с цитат от закон на Мойсей, а след това е приложено мнението на римските юристи по разглеждания проблем.

От т.нар. Закони на Мойсей всъщност са представени най-важните принципи при наказанията на престъпленията, които са развити, разширени и дообработени от римските юристи.  В различните глави се разглеждат отделни действия, свързани с личния, служебния и религиозния живот на поданиците на Римската империя, които не са били позволени от закона.

Публикуването на Collatio  на български език е от голямо значение за студентите и преподавателите от филологическите и юридическите факултети, както и за  специалистите по антична култура, история и теология. Книгата ще активизира и привлече вниманието на българските изследователи към изворите за историята на правото и ще спомогне да се продължат постиженията в областта на превода от латински език.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/r69 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики