Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Rilski proekt FACE2Тема: Св. Петка (от учебната програма по Християнство Православие, одобрена от МОН)

Възраст: Първи клас

Цел на урока: Учениците да се запознаят с някои черти от личността на св. Петка - скромност, състрадание към другите. Поведенчески модел: да забелязваме другите, да се съобразяваме с тях, скромност в облеклото.

Урокът е подготвен и изнесен от гл. ас. д-р Полина Спирова, ръководител на педагогическата практика на студентите в Богословския факултет на СУ, и Елена Дюлгерова, базов учител по религия в 150 ОУ. Занятието се проведе на 9 октомври 2023 г.

Здравейте ученици,

Днес ние ще ви разкажем необикновената история на една жена. Нейното име е Петка. Тъй като е била необикновена, тя е светица, свята жена, я наричаме още света Петка. Чували ли сте това име? Не сте? Значи ще ви бъде интересно да научите за нея.  Тя е живяла много отдавна, когато още не е имало фотографии, не са правили снимки. Но имаме неин портрет, по-особен, казва се икона. Искате ли да видите как е изглеждала тя?

Показва се икона на св. Петка.

Като гледате тази икона, какво можете да кажете за тази жена?

А какво бихте казали за дрехата й?

Наистина, тя изглежда бедна, по-скоро - скромна, не е цветна, много обикновена е. А знаете ли, че когато била малка, когато била дете като вас, тя носела много красиви дрехи, цветни, с украси?

Сега ще ви разкажа. Когато Петка била дете, родителите й я обличали с красиви рокли, цветни, като на момичетата тук. Петка често ходела с родителите си на църква в неделя. Когато влизали и излизали в църквата Петка виждала хората, които просели отпред. Вие забелязвали ли сте, че пред някои църкви и днес има хора, които просят?

Да, и тогава било така.

Как изглеждат днес хората, които просят? Забелязали ли сте?

Да, точно така, с бедни дрехи, вехти, скъсани и т.н.

Тук ще прекъснем за малко нашия разказ... за да направим един експеримент. Знаете ли какво е експеримент? Добре. Ще помоля сега г-жа Дюлгерова да излезе за малко...ще я извикаме след това. 

Така, искам да ви попитам. Днес г-жа Дюлгерова дойде при вас и ви покани тук за урока. Нали така? Когато дойде, забелязахте ли дали беше изморена? Весела ли беше? В какво настроение ви се видя?  А какъв цвят беше роклята й? Добре, благодаря ви? А сега ще повикаме отново г-жа Дюлгерова.

- Г-жо Дюлгерова, нашият експеримент се оказа успешен. Учениците се оказаха много наблюдателни. Забелязали са толкова много неща, за които си поговорихме. Това качество е много важно - да си наблюдателен, да забелязваш другите хора - дали са добре, дали имат нужда от нещо, от помощ или поне от усмивка.

- И момичето, за което ви разказвахме, Петка, също била много наблюдателна, забелязвала другите хора и това, което виждала, стигало до сърцето й. Когато виждала бедните деца, които просели около храма, сърцето й се свивало от мъка. Било й неудобно да минава край тях с красивите си цветни дрехи, а те да са облечени в прокъсани и избелели. Когато малко пораснала и не била вече дете, започнала да дава на бедните някои свои дрехи, за да не им е студено.

2023 10 13 1626- Ние сме ви донесли тук едно изображение на св. Петка. Виждате, че то не е цветно като иконата. Дрехата на св. Петка няма цвят. Вашата задача е да си помислите как ли са изглеждали красивите дрехи на Петка? Какви цветове са били? Сега с вашите моливи, флумастри, можете да оцветите дрехата й така, както смятате, че е изглеждала. Имате 6 мин. за тази работа.

- Добре, в нашата история стигнахме до там, че св. Петка, която била християнка и когато отивала на църква, виждала бедните хора, започнала да им дава своите дрехи. Тя знаела, че Бог е казал, че трябва да помагаме на тези, които страдат.

Когато пораснала, раздала всичките си дрехи на бедните и решила, че няма нужда да се облича в красиви скъпи облекла, а й стига една обикновена рокля. Вместо да мисли за дрехи и украшения, по-добре да се грижи за бедните и тези, които страдат.

Така тя започнала да помага на бедните и да живее като тях. Бог видял, че тя е добра и иска да помага и й дал специални сили - да може да лекува болестите на хората без да е лекар. Със силите, които Бог й дал тя помагала на много хора. Помага й сега, на тези, които й се молят и търсят помощ от нея. Когато получила тези специални сили от Бога, тя и на външен вид се променила. Била толкова добра, толкова мила с хората, че на тях им се струвало, че тя е сякаш свети, струвало им се, че от нея излиза необикновена светлина.

На иконата също е нарисувана тази необикновена светлина. Виждате ли я? Можете ли да я покажете? Да, тази светлина е нарисувана като ореол около главата на светицата. И обърнете внимание, тези хора, като св. Петка, ние наричаме светци, защото тяхната доброта ги прави да изглеждат светли, сякаш светят.

И така света Петка носела бедни, сиви дрехи, но станала свята, добра, излъчвала светлина и помагала на хората.

2023 10 13 162633Сега ще получите още едно изображение на св. Петка. Задачата ви е да оцветите Петка така, както е изглеждала като светица. Какви ще са дрехите й тук? А какво още ще оцветим на това изображение, нещо, което показва, че тя е светица? Да, това ще е ореолът.

Имате още 6 мин. за тази работа.

А сега ще изрежем и залепим двете изображения. Така вие ще имате изображение на Петка преди да стане светица, преди да има необикновени сили, дадени й от Бога, и св. Петка като светица. 

Благодарим ви за този необикновен урок, който направихме благодарение на вас, ученици!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d6pwp 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Който следва Христа в самота и плач, е по-велик от оня, който слави Христа в събранието.

Св. Исаак Сирин