Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
g754.jpgУрокът „Благовещение Богородично” е предназначен за деца от 1 до 4 клас. Учениците ще се запознаят с евангелския текст за празника, с иконата на празника и с основните истини на вярата, които се разкриват в него. Използвани са православни икони и детски рисунки, които правят материала по-понятен на детското световъзприемане. Целта е децата да разберат смисъла на Благовещение като Радостна вест не само за Дева Мария, но и за цялото човечество. Поради тази причина е включена и темата за изгонването на прародителите от Рая, последиците от това и необходимостта на човечеството от Спасител. Изяснява се в какво се изразява спасителното дело на Христос и какво е участието на света Богородица в него. Презентацията може да бъде свалена от хранилището на Двери тук.Презентацията е достъпна на в SlideShare тук, за да я източите използвайте "clip slide" бутона в горния десен ъгъл.Слайд 1
Заглавие на урока и детска рисунка „Благовещение”

Слайд 2
Радостта на семейството

Раждането на всяко дете е радост в семейството. То е очаквано и обичано, а раждането му преобразява живота в целия дом. Децата могат да споделят в какво се изразяват приготовленията в семейството за идването на новия член, с какви чувства е съпроводено това.

Picture3_2.jpgСлайд 3
Необикновеното Дете

Но има едно Дете, което са очаквали не само в семейството, но и хората в целия свят. Те са чакали това Дете хиляди години. В този урок ще разберем защо това е било така.

Слайд 4
Изгонването на Адам и Ева

Преди много-много време, още в началото на човешката история, се е случило нещо, което коренно е променило живота на земята. Вие може би знаете историята на първите хора, създадени от Бога – Адам и Ева, които били сътворени от Господ с целта да бъдат венецът на творението, неговата най-красива част, да опознават творението и като обичат Бога и изпълняват волята Му, да станат подобни на Него. Те обаче не изпълнили заповедта на Бога да не ядат от дървото за познаване на добро и зло в Рая, излъгали Бога и пожелали да живеят сами и без Него. За това райската градина била затворена за тях, а Адам и Ева започнали своя труден живот без Бога. Без Него те започнали да изпитват глад, жажда, студ, да се страхуват, да се разболяват, да остаряват и в крайна сметка да умират. Всички тези неща били непознати за тях, докато живеели с Бога. Животът им имал много радости, но и бил много труден. Този живот са наследили от тях всички хора, включително и ние. Още тогава обаче Господ им обещал, че един ден ще им изпрати Спасител, който ще изправи грешката им и ще върне красотата и хармонията в човешкия живот и в целия свят. Хората помнели това обещание и очаквали своя Спасител.

Picture5_1.jpgСлайд 5
Пророчествата

Но понеже минало много време, хората забравяли това Божие обещание и затова Той им пращал пророци – хора, които известявали на другите Божията воля, които да им го припомнят. Такива пророчества за идването на обещания Спасител откриваме в Стария Завет. Най-важните са на пророк Исайя, който казва ето, Девицата ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил. Ис. 7:14 Повече информация и идеи тук03_2005111804.jpgСлайд 6
Радостната вест

Най-накрая времето за идването на Спасителя настъпило. Именно този момент празнуваме днес, на празника Благовещение. Учителят прочита разказа от евангелието на Лука. Децата трябва да отговорят на въпросите. Къде се случва събитието? Кои са участниците в него? и Какво си говорят? Иконата на Благовещение ще им дава допълнителна информация и ще онагледява отговорите им.

Слайд 7
Света Богородица

Учителят се спира по-подробно върху личността на света Богородица, така че децата да запомнят, че тя е била избрана неслучайно от Бога да стане Негова майка. Децата могат да изкажат различни предположения с какво Дева Мария е привлякла Божия избор.

Слайд 8
Спасителят на света

Обобщение на казаното досега. Христос се роди, за да поправи грешката на Адам и Ева и нейните последици. Той е Спасител на света, защото дава на хората Своя живот, който е вечен, тоест никога не свършва; защото побеждава смъртта (както ще видим съвсем скоро на празника Възкресение Христово); защото прави хората отново приятели на Бога, като им дава сили (благодат) да победят греха и да изпълняват Божията воля; защото посява на земята семето на Божието царство, което ще се разкрие в бъдещето, но и сега дава богат плод в сърцата на всички, които повярват в Христос и го обикнат.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/kuwd 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Бог слиза при смирените, както водата се стича от хълмовете към долините.

Св. Тихон от Воронеж