Мобилно меню

4.7052631578947 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (95 Votes)

Откъс от Дневниците на прот. Ал. Шмеман

Събота, 11 февруари 1978 г.

Потапяне, вчера и днес, в съвсем непознатия ми свят на коптското християнство. И веднага съм длъжен да изразя главното си впечатление: c’est édifiant и c’est vivant[1]

Помня ужасното си впечатление от посещението през 1971 г. в Антиохийската патриаршия в Дамаск, а преди това – през 1966 г., в Йерусалим, Истанбул и Атина… Навсякъде оставах с това унило чувство за нещо отживяло, за номинализъм, угасване и скованост от миналото и цялата тази „църковност“ – existence of a non-existent world[2]. Безжизнени йерарси. Страх. Лъжа и корупция. „Византинизъм“.

И ето, срещата миналата година в Лос Анджелис с папа Шенуда ІІІ, патриарха на Коптската църква. И моменталното усещане за автентичност, жизненост, духовност и откритост. А сега в Кайро се срещам със самата коптска реалност. В Египет коптите са около седем милиона! Църква, която – въпреки столетията на гонения (византийски, арабски, турски), въпреки окръжаващото я море от ислям, въпреки самотничеството си и целия духовно-политически хаос на Близкия изток – е жива и се възражда! Какъв урок за вечно опечалените византийци, за целия този „гръцки рак“ в тялото на православието!

Цялата статия: Среща с коптското християнство

4.4117647058824 1 1 1 1 1 Rating 4.41 (17 Votes)
Както повечето турски мъже Габриел Октай Чилли обича да пие чай с приятели и да ходи на футболни мачове. Една подробност обаче го различава в тази преобладаващо мюсюлманска страна - всяка неделя той ходи на църква. На стената на неговия бижутериен магазин, до по-известния портрет на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк, чийто образ украсява магазини, ресторанти и офиси в цялата страна, виси икона на Иисус Христос и неговите последователи. Чилли принадлежи към една от най-древните църковни общности в Турция, сирийските християни или сириани, които все още говорят вид арамейски - езика, говорен от Иисус.

Цялата статия: Древна християнска секта се моли Турция да бъде приета в ЕС

 

И рече старецът...

Защо удряш въздуха и тичаш напразно? Очевидно, всяко занимание има цел. Тогава кажи ми каква е целта на всичко, което се върши в света? Отговори, предизвиквам те! Суета на суетите: всичко е суета.

Св. Йоан Златоуст