Мобилно меню

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

Благодатна и благословена е годишнината, която днес светата Българска православна църква тържествено чества. Радостен трепет и дълбока синовна благодарност изпълват душите и сърцата ни в този празничен ден, който завинаги ще остане паметен за църковната ни летопис. Изпълниха се четири десетилетия от момента, когато – съгласно Божията повеля и волята на православното българско изпълнение – на древния и славен престол на българските първойерарси бе интронизиран Светейшият патриарх Български и митрополит Софийски Максим. Четири десетилетия, в които корабът на родната ни Църква се движеше в житейското море, направляван от мъдър и достоен архиерей, спечелил си заслужено и любовта, и уважението не само на родния си клир и народ, но и на целия православен свят!

Четирите десетилетия на първосветителстването на Светейшия ни патриарх бяха благословено, но и усилно време. Настъпилите в тях промени и изпитания от различен характер се отразиха и върху живота на родната ни Църква. Преживяхме горнилото на църковното разделение, но и радостта от жадуваното единство. Подложени бяхме на безмилостна агресия от най-различни противохристиянски и противоправославни пропаганди. Сблъсквахме се с тежка и упорита съпротива по въпросите на религиозното образование и обществения морал, с неразбиране, а много често и с открита враждебност. Пред лицето на тези и на други изпитания Православната ни църква, умело напътствана и ръководена от дарувания ѝ от Бога патриарх, полагаше неизменно своите усилия – доколкото това бе в нейните възможности – да запазва единството и идентичността си, а най-вече да свидетелства пред обществото и пред света за изконните и неизменни истини на християнската вяра: даруваното ни от Христа Иисуса изкупление и път към спасение, възвестяваното от Него, в дните на земното Му служение, Царство Божие, благодатната и спасителна Христова истина, която единствена ни прави свободни (Иоан 8:32).

Историята ще отсъди доколко тези ни усилия са били успешни и плодоносни. Каквато и да бъде обаче тази отсъда, завинаги в паметта на поколенията ще остане образът на един добър архипастир, който – по примера на Пастира на пастирите – неизменно е полагал душата си за своите овци (Иоан 10:11), за архиерей, който с много мъдрост, с топла отеческа любов и блага воля е наставлявал повереното му от Бога паство в пътя на спасителните заповеди, в пътя на единството и добродетелта, на вярата, надеждата и любовта: завет благодатен, оставен ни от Самия Господ и отстояван векове наред от благочестивия ни православен народ и неговите духовни водачи.

Братя и сестри,

Днешният ден е както личен празник на Негово Светейшество нинездравстващия Български патриарх и Софийски митрополит Максим, така и празник на цялата ни Църква – достоверен знак за Божието благоволение към православния ни народ, когото Всеподателят винаги е дарявал с достойни първойерарси. Прочее, днес всички ние – клир и миряни на Българската православна църква – трябва преди всичко да благодарим на Бога, да се обърнем към Него с гореща молитва, щото и занапред да не отнема от нас Своето благоволение, та наставлявани в истината да преуспяваме във всяко благо!

Нека тази благословена годишнина от интронизацията на Българския патриарх Максим бъде още един повод за всички нас да разгаряме сърцата си за вярата, предадена ни от Господа и Неговите апостоли и всякога съхранявана непроменена от нашите деди, а най-много – да живеем според тази вяра, а не според стихиите световни (Кол. 2:8). Като християни ние добре знаем, че времената и годините са в Божия власт (Деян. 1:7), и тъкмо затова в този празничен ден имаме всички основания да вярваме, че Бог благоволи към нашия народ, към нашата Църква.

Нека в този толкова тържествен момент, с препълнени от радост и благодарност сърца, пожелаем на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим крепко здраве и духовна бодрост, та по неговите първосветителски молитви всещедрият Господ Бог да продължи да излива богатите Си милости към светата ни Православна църква, а ние с благодарствени слова да прославяме всечестното Му име – на Отца и Сина и Светия Дух. Амин!

Членове на Св. Синод:

† Врачански митрополит КАЛИНИК

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† Видински митрополит ДОМЕТИАН

† Варненски и Великопреславски митрополит КИРИЛ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Западно- и Средноевропейски митрополит СИМЕОН

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Русенски митрополит НЕОФИТ

† Неврокопски митрополит НАТАНАИЛ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Старозагорски митрополит ГАЛАКТИОН

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Доростолски митрополит АМВРОСИЙ


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a4 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник