Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
PLAKOVO_1_1.thumb.jpgХрамът "Рождество Богородично" в с. Плаково, община Велико Търново е построен през 1847 г. От началото на 2004 г. е в процедура за обявяване за паметник на културата, но може да не дочака решението... Големи пукнатини заплашват да рухне. Причината - все още не са събрани достатъчно средства за защитна конструкция.
На западния бряг на р. Елишина, закрит зад стари орехи и липи, храмът „Рождество Богородично” в с. Плаково[1] започна 159- та си година... В размирните години на робството тогавашните чорбаджии на селото решили, че старият храм е вече малък и изпратили пълномощници в Цариград, за да получат ферман от султана за строеж на нов Божи дом. На отговорната мисия заминали най-богатият човек и тогавашен кмет – Рашко Константинов и Цоню Недев. Делото им се увенчало с успех, ферманът бил даден и само за една година жителите на селото издигнали новата църква близо до
старата. За делото си те привлекли най-добрите майстори. Предполага се, че строежът е ръководен от уста  Колю Фичето, който по същото време е строил камбанарията на Плаковския манастир “Св. Илия” и църквата „Св.Димитър” в Килифаревския манастир.
Храмът в с. Плаково е забележителен с фасадната си украса и иконостаса.PLAKOVO_7.thumb.jpg Това е една от причините от началото на 2004 г. да е в процедура за обявяване за паметник на културата. Украсата на фасадата е пластична, с редуване на аркирани плоски ниши, отвори с каменни рамки и богат каменен корниз с декоративни тухли наредени на „вълчи зъб” и капковидно, с керамични орли в четирите ъгъла и змейове в средата на корниза на северната и южната страна.

Иконостасът е дело на тревненски майстори. Иконите са изписано от зограф Досю Коюв от Трявна, който е иконописвал и църквата на Килифаревския манастир, и на Симеон Симеонов от Търново.

PLAKOVO_2_1.thumb.jpg Храмът “Рождество Богородично” бил осветен през 1847 г. Забила църковната камбана, отворило врати училище... Но съхранена 158 години, сега тази светиня може да се рухне. Свлачището, пукнатините и постоянните течове бавно унищожават храма, изграден с толкова любов от плаковчани. Благодарение на помощта от Дирекцията по вероизповеданията към МС са закупени някои от материалите, необходими за ремонта. Продължават и усилията на църковното настоятелство за набиране на още средства, за да се направи защитна конструкция, която да предотврати разцепването на храма на две.

В селото е създадено сдружение “Плаково в бъдеще” с цел запазването и възстановяването на храма и популяризиране на местното културно-историческо наследство. Сдружението събира средства за спасяването на църквата в Плаково.

Банкова сметка при Централна кооперативна банка:
№ 1050596006
Банков код: 79078075
Сдружение “Плаково в бъдеще”


Снимки: арх. Лъчезар Лалев

Натиснете ТУК за да видите всички снимки от галерията
 
 [1] Село Плаково се намира  на 17 км. югоизточно от Велико Търново по пътя за гр.Елана. Основано е във втората половина на 15 в. Преданието разказва, че оцелелите жители от намиралото се наблизо село Киселчово, което било опустошено от кърджалиите, бягали към Балкана да търсят убежище и плачели. Заселили се до р. Елишина, а новото село получило името Плаково.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3yqw 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всеки ден вие полагате грижи за тялото си, за да го запазите в добро състояние; по същия начин трябва да храните ежедневно сърцето си с добри дела; тялото ви живее с храна, а духът – с добри дела; не отказвайте на душата си, която ще живее вечно, онова, което давате на тленното си тялото.
Св. Григорий Велики