Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
BB9.jpg
На 16 октомври 2005 г. Високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий освети новопостроения храм “Св. Йоан Рилски” в с. Равадиново, община Созопол, на 6 км. от града. В св. литургия взеха участие протосингелът на Сливенска митрополия архимандрит Григорий, архиерейският наместник в Бургас ставрофорен иконом Борис Беров и членът на епархийския съвет ставроф. икон. Иван Попов, който от 1978 г. служи в Созопол и Равадиново, а доскоро и в с. Черноморец.
митрополит ЙоаникийОсновният камък за новата църква беше положен от митрополита през 1996 г. След усърдно събиране на средства през последните години храмът беше завършен. Строиха го местни майстори с много любов и умение. Кметството беше отпуснало безплатно мястото за строеж в горния край на селото, три поредни кмета помагаха и за осъществяването на строежа. Сегашната кметица Сотирка Ангелова е член на настоятелството, което под председателството на енорийския свещеник ставрофорен иконом Иван Стоянов Попов завърши строежа, уреждането на двора и обзавеждането на вътрешността на храма. Проектът е типов и беше дарен от Русенския митрополит Неофит по молба на о. Иван.

интериор на храмаСамото изпълнение е забележително: подът е застлан с мрамор, таванът и стените до 1.50 м са облицовани с дърво, широк балкон добавя още 50% площ за богомолците. Иконостасът, дърводелска изработка, е с три стари икони (на Иисус Христос, св. Богородица и св. Йоан Кръстител) от друга стара църква в района, а иконата на храмовия светец, царските двери и празничният ред малки икони са рисувани от художника Иван Бахчеванов от Бургас.

изглед от храмаЗабележително е и външното оформление на храма: стените му са облицовани с местен камък в различни цветове, което му придава особен колорит и топлина. Стройната висока камбанария доминира над всички постройки в селото. Иконата на светеца над входа, фризовете и цветните стъкла допълват хубостта на този дом Божи, толкова желан от равадиновци.
Всички жители на селото дойдоха на освещаването, в това число и живеещите в Бургас, София и други места. Сред гостите бяха и десетки созополчани, чийто енорийски свещеник е о. Иван Попов. Те споделяха радостта си, че вече им е върнат храмът “Св. Кирил и Методий”, за което писа Дверибг миналата седмица.

Досега село Равадиново се обслужваше от малък параклис “Св. Троица”, който също се поддържа в много добро състояние.

свещеници и митрополитаРавадиновци след два дена отново ще се съберат на храмов празник, за да отбележат тържествено за пръв път деня на всебългарския светец Иван Рилски в новия си красив храм.

Сред дарителите за новия храм се нареждат Сливенска митрополия, Дирекция “Вероизповедания” на МС, храм “Св. Богородица” в гр. Бургас и много частни лица, някои от които със значителни средства.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3yqr 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник