Мобилно меню

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (30 Votes)
Младенка Ланджева рисуваОт осем години деца и възрастни навлизат в тайните на иконографското изкуство под ръководството на две преподавателки - Младенка Ланджева – по иконопис и Вера Жекова – по богословие, в школата към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен” .

Курсът се състои от два модула – богословие и иконография. Идеята е, че не може да се изучава техниката на иконописта без да се навлезе в православната вяра, която е основата на иконографията. И децата, и възрастните изучават въпроси, свързани със Свещеното Писание, Свещ. Предание на Църквата, Личността на Иисус Христос, светците, как се извършва канонизацията, какъв е смисълът на християнските празници и т.н.

С Младенка Ланджева разговаряме за сегашното състояние на школата по иконопис, която тя основава преди осем години и успешно развива до сега. Тя стартира само със  занимания с деца, но по-късно и възрастни хора започват да проявяват интерес.

- Какви хора участват в иконографския курс за възрастни?

- Записват се  различни хора, с различни професии. Ще започна с тези, които работят в църквата -това са свещеници, богослови и семинаристи. Тази година мой курсист семинарист беше приет  в Православния богословски факултет на Великотърновския университет със специалност иконография. Хората, които идват в храма да изучават иконопис са с всякакви професии - юристи, дизайнери, университетски преподаватели, учители,  архитекти и др., не изключвам и пенсионерите. Възрастта им също е в широк диапазон – от  18 до 76 г.

с Вера Жекова- Какво кара днешните заети градски хора да отделят от свободното си време, за да изучават иконография?

- Основната мотивация за посещението на курса е желанието да научат нещо ново и по-различно, да разберат каквое това икона, как се изписва и какви канони се спазват при работа. Иконата е прозорец към невидимия небесния свят, тя  е прозорец към вярата и към Бога. Много от хората след завършването на курса продължават да се развиват и професионално в тази насока. Започват да рисуват не само като хоби.

- Какво изучават курсистите по иконография, освен богословските въпроси?

- Като цяло обучението е двегодишно. С Вера Жекова участниците навлизат в основите на православната вяра и богословие. С мен изучават православните канони за изписване на икона, техника и технология на иконописта, богословие на иконата и християнско изкуство. По времето на учебната година се изписват минимум по две икони и правим две изложби по Великден и накрая на учебната година, на Петровден.

- Кой подбира каква икона ще нарисува всеки курсист?

- Сюжетите за икони курсистите подбират като биват насочвани от преподавателя. Всеки според неговите възможности и желание.

с Младенка ЛанджеваСамите курсисти споделят, че изборът на образ, който да изпишат е дълбоко личен. Някои решават да нарисуват своя светец покровител, друг – този на много близък човек. Всеки се оказва дълбоко свързан с иконата, над която се труди половин година. Затова и на въпроса дали иконите от изложбата се продават, отговорът е „не”. 

Чрез иконата участниците в школата не само овладяват техниката на иконописта, но навлизат в света на иконата, на хората, достигнали святост в стремежа си към Бога и чрез Божията благодат.

Вера Жекова разказва, че някои хора идват в курса по иконопис, водени само от интереса към изкуството и демонстрират пренебрежение към богословието, считайки го само като „страничен ефект”. В течение на курса обаче откриват, че двата модула са неразривно свързани, че не само не е възможно да се овладее в пълнота техниката на иконографията без богословието, но неусетно то започва да променя мирогледа на начинаещия иконописец. Така някои от курсистите постепенно навлизат в църковния живот и стават част от енорията на храма.

Сега в школата по иконопис  се обучават около 36 човека разделени на групи по 8 курсисти. Цената на обучението е 300 лв.

Справка: Младенка Ланджева е завършила Художествената гимназия в София, свободната академия за изобразително изкуство “Жул Паскин”, Педагогика на изобразителното изкуство в  Софийския университет, а в момента завършва магистратура в Православния богословски факултет, специалност „иконография”.

Вера Жекова е завършила Богословския факултет на Софийския университет. Повече от десет години преподава катехизис на деца и възрастни в Енорийския център на храм „Покров Богородичен”.

Снимки: Мартин Митов и авторът

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/94 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

scale 1200От изказванията на преподобния Порфирий Кавсокаливийски (Атонски):

„Когато Христос дойде в сърцето, животът се променя. Когато намериш Христос, това ти е достатъчно, не искаш нищо друго, замълчаваш. Ставаш различен човек.

Ти живееш навсякъде, където е Христос. Живееш в звездите, в безкрая, в небето с ангелите, със светците, на земята с хората, с растенията, с животните, с всички, с всичко.

Там, където има любов към Христос, самотата изчезва. Ти си спокоен, радостен, пълноценен. Без меланхолия, без болести, без притеснения, без тревожност, без мрак, без ад“.

    Преп. Порфирий Кавсокаливийски