Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Историята на една учителка по вероучение в Радомир

Сряда, 24 Февруари 2010 Написана от Полина Спирова
Историята на Лидия Блажкова не се различава много от тази на други учители по религия у нас. Отличават ги само подробностите. Това е историята на една учителка, която иска да учи децата какво означава да си християнин. На това тя е подчинила живота си. С тази идея отива да учи в Богословския факултет, завършва и посвещава всичките си усилия и време на преподаването на религия на децата в Радомир и околността.  Усилията, които полага, са огромни, заплащането – нищожно. За историята на Лидия сигурно ще прочетат нейни колеги, които вероятно са минали по този път и разбират искреното й желание да се посвети на това служение. Ако тази история прочетат хора от други сфери – икономисти, банкери, компютърни специалисти, мениджъри и т. н., вероятно ще бъдат озадачени как някой може да полага толкова труд и усилия и за това да не получава почти никакви средства.

Нито Лидия, нито колегите й се оплакват. От това, че БПЦ не им оказва съдействие в работата им, че държавата е безразлична към усилията им, че разчитат на собствения си ентусиазъм и случайно появили се спонсори. Лидия с радост разказва за успехите, за децата, с които работи и които са най-голямата й награда засега. Това е историята на религиозното образование в Радомир. Такова, каквото е организирала Лидия Блажкова с Божия помощ и лични усилия.

Не знаем как ще завърши тази история, дано продължи по-дълго. Но да не забравяме, че много подобни истории завършиха без хепи енд. Когато не среща подкрепа (финансова и морална) в своята работа, когато е оставен само на своите сили, всеки ще се умори, колкото и да обича работата си, и ще намери за себе си друго поприще. Така десетки прекрасни потенциални учители по религия днес са успешно реализирали се хора в съвсем други сфери на обществото. Но дали в скоро време ще се намерят преподаватели, които да влязат в часовете по Религия…. Но това е друго. Сега да влезем в радостта на Лидия и постигнатото от нея в Радомир. Това е един ведър разказ за радостта от общението между богослова и неговите ученици.

Трета година вече в Радомир за деца и възрастни се осъществява обучение по вероучение. Началото е поставено през октомври 2007 г., като заниманията се водят от Лидия Блажкова – магистър (специалист) по богословие. Часове по вероучение се провеждат там, където ръководствата на учебните заведения дават съгласието си. Идеята да се организира по някакъв начин православна религиозна просвета в Радомир е на частни лица, които подпомагат финансово дейността на Лидия Блажкова. Първоначално спонсорът е само един – боголюбив гражданин на Радомир, който живее в чужбина. По-късно се включва и столичанин, който закупува различни дидактични материали за обучението. Така става възможно децата да получават като подаръци книжки, молитвеници, календарчета, икони.

За дейността на Лидия в Радомир и околността в „Двери” сме писали и преди – тук и тук. Сега тя работи както с деца, така и с възрастни. Щом има интерес към религията, тя се старае да откликне на желанието да се изучават основите на християнската вяра.  В началото Лидия осъществява само  
РАБОТА С ДЕЦА 

Децата от ІV група на ОДЗ “Радомирче” с Лидия Блажкова – 15.01.2010 г.През годините дейността й се разширява. През настоящата учебна 2009/2010 г. православно вероучение изучават деца от две детски градини в Радомир – ЦДГ “Осми март” с директор Бистра Тонева и ОДЗ “Радомирче” с директор Кичка Величкова, и ученици от ОУ “Христо Смирненски” с директор Румяна Давидкова. 

В ЦДГ “Осми март” за вероучение се записват 15 (от общо 17 редовно посещаващи детската градина) деца от ІІІ група. В ОДЗ “Радомирче”, изучаващите вероучение деца са общо 37. Те са разделени в три групи, в които изучават религия веднъж седмично. Основно се работи с децата от трета и четвърта (предучилищна) група. Някои от тях  посещават заниманията по вероучение за първа година, други – вече втора година. 

В основно училище “Христо Смирненски” в Радомир заниманията по вероучение вече са традиционни благодарение на Лидия. През тази учебна година уроците по религия посещават осем деца от Іа клас и 16 (от общо 20) деца от ІV б клас. Четвъртокласниците вече за трета година изучават вероучение. Децата от І а клас имат религия  веднъж седмично, а от ІV б клас два пъти месечно по един час. Някои от първокласниците са посещавали заниманията по религия с Лидия Блажова още в детската градина и затова и те, и  родителите им с радост ги записават да продължат обучението си и в първи клас. Лидия не забравя да зарадва възпитаниците си в училище за коледните празници. Те получават като подаръци икони и триптихи, осигурени от гражданин на Радомир. 

Децата от ІV б клас на ОУ “Христо Смирненски”  с Лидия Блажкова и кл. ръководител Елена Янкова – 15.01.2010 г.

Дейността на Лидия с малките ученици не остава без отзвук в цялото училище. По покана на ръководството на учебното заведение учителката по религия е поканена да изнесе беседи върху различни теми, свързани с възпитаването на децата в християнски добродетели. Учителите използват като повод големите християнски  празници – Въведение Богородично, Рождество Христово, Сретение Господне, Сирни заговезни, за да поканят Лидия да запознае децата с честваното събитие.  

По покана на директора на СОУ “Св. Кирил и Методий”, г-н Петър Петров, с цел намаляване на агресията сред децата и във връзка с Великия пост, през първата и втората седмици на поста са проведени беседи с ученици от прогимназиалния курс (V-VІІ клас). 

Дейността на Лидия  по религиозната  просвета в Радомир включва и 

РАБОТА С ВЪЗРАСТНИ 

През миналата учебна 2008/2009 г. по покана на ръководството на основно училище “Христо Смирненски”, на 09 декември 2008 г., Лидия изнася пред родителите на децата от цялото училище (І-VІІІ клас) лекция на тема: “Християнските добродетели в съвременното българско училище”. 

Членове на Основната организация на хората с увреждания в Радомир Сериозен ангажимент в просветителската работа на Лидия Блажкова е работата с Основната организация на хората с увреждания в Радомир с председател Сашо Симеонов. От три години Лидия провежда беседи в клуба на организацията веднъж месечно. Те не прекъсват дори през лятото. За хората с увреждания срещите с Лидия са откриване на друг свят – светът на толерантността, прошката, надеждата и любовта.  

Г-жа Еленка Петрова от църковния магазин в Радомир организира поклоннически пътувания до църкви и манастири в страната. Идеята й е по време на пътуванията да има и беседи по православно вероучение. Така поклонниците се запознават не само със свещените места, но и навлизат в истините на православието.  Пътуванията се провеждат веднъж месечно с прекъсване през месеците януари и февруари. От лятото на 2009 г. г-жа Петрова кани Лидия да изнася беседи. Първото пътуване, в което учителката участва, е на 16 август 2009 г. във Великотърновска епархия, до Соколския манастир.   

В Соколския манастирПътуванията винаги се осъществяват в неделни дни и Лидия разработва различни беседи. Една от темите посветена но неделното евангелското четиво. Ако датата на пътуването е близка до някой голям празник, се изнася беседа и за него. Една от първите теми, с които Лидия запознава поклонниците още в автобуса е историята на епархията, в която е пътуването, биографията и снимката на митрополита. След това им говори за манастирите, които ще бъдат посетени с подробна история: създаване, развитие през вековете, съвременно състояние, майстори-строители, иконописци (подробно за школата, към която принадлежат), исторически личности и събития, с които е свързан манастирът, архитектура, храм, жилищни постройки, стопански сгради и т. н. По време на пътуванията учителката разказва и за забележителностите, които се намират в близост с местата, които ще посетят, или покрай които минават. Лидия отговаря на широк кръг въпроси, които вълнуват поклонниците – от конкретния манастир до проблеми на църковния живот в енорията. 

На 13 септември 2009 г. пътуването е в Ловчанска епархия – поклонници посещават Ботевградския (Зелински) манастир “Рождество на Пресвета Богородица”, Врачешкия манастир “Св. четиридесет мъченици” и Гложенския манастир “Св. вмчк Георги Победоносец”.  
Незабравимо за Лидия ще остане посещението на двете боянски църкви: действащата “Св. Пантелеймон” и музея “Св. Никола и св. Пантелеймон”, известен като Боянската църква” през ноември миналата година. Първоначално пътуването е замислено да бъде само до музея. Помощ при организацията оказва предстоятелят на действащия храм “Св. Пантелеймон”, свещеноиконом Васил Иванов. Той кани Лидия да заведе групата и в неговия храм. На 16 ноември о. Васил е на Света Гора, но неговата презвитера, Лилия Иванова, посреща сърдечно групата и двете с Лидия в продължение на 2 часа говорят на поклонниците за историята и дейността на храма. След това групата се отправя към музея. Там обстановката е коренно различна. Лидия разказва: „Нямаше и следа от сърдечността, любовта и уважението, които срещнахме в действащия храм. В музея почувствахме студенина, комерсиализация, чиновничество. Един храм, построен, за да бъдат извършвани в него богослужения, е превърнат в паметник. На хората не се позволява да престояват вътре повече от 10 минути. За това време 8 души трябваше да платят 5 лв. по време на безплатния прием – понеделник от 15-17 ч. Разочарованието ни беше пълно”. 

Лидия се вълнува от духовната атмосфера в Радомир. Тя споделя: ”Този български край е подчертано бездуховен и атеистичен. Само на 42 км от столицата, където кипи богат духовен живот, населението в Радомир и околните села тъне в духовно невежество и продължава да живее почти по същия начин, както е живяло през тоталитарния период. Единствената разлика е, че никой не спира хората да посещават храма и никой не ги преследва. Това обаче едва ли е достатъчно. И сектите не спят. Напротив – стават все по-активни. Появяват се и иноверци – кришнаити, които предлагат на хората от своята литература.”  В същото време православна книжнина в града почти няма. Свещенството в града не се грижи за църковната просвета и катехизиция на хората. В храм “Св. вмчк Димитър” в Радомир “Църковен вестник” не се продава. Лидия прави опити това да се осъществи в църковния магазин, където се предлагат и книги. Продаваните бройки засега са малко. По-голяма част от населението е бедно, но един закупен вестник се предава от ръка на ръка и се чете от много хора. 

На 30 октомври миналата година Лидия дарява на библиотеката на читалище “Напредък” – Радомир (Акт № 11/09/30.10.2009 г.) детски книги с православна тематика и детски молитвеници за Детския отдел и Библия и Молитвеник за Отдела за възрастни, закупени от спонсора от столицата. Библия и Молитвеник получават и трите учебни заведения, в които Лидия преподава. 

Миналата година дарителят от София закупува от Св. Синод на БПЦ 200 бр. Православни календари джобен формат. Лидия ги раздава до края на годината. Тази година закупената бройка е същата, но календарите вече са раздадени. Календарчета получават всички ученици на Лидия и други, които имат отношение към преподаването на вероучение или са просто вярващи хора. 

Според учителката по религия „с постоянство, с вяра и любов гражданите на Радомир постепенно се събуждат от дълбокия сън и се възраждат за нов, духовен живот. Те разбират, че не могат и не бива да продължават да живеят както досега и започват да се обръщат към ценностите, които православната вяра, проповядва от векове”.  

Това е историята за успехите на религиозната просвета в Радомир, за постигнатото, за радостта от разбирателството, от сътрудничеството. Лидия не разказва за трудностите, разочарованията, неразбирането, самотата и безпаричието. Но те съществуват и ако на тези учители не се помогне, не им се протегне ръка за подкрепа, те ще стават все по-малко и по-малко. 

Автори на снимките: Мая Луканова, Тодорка Кадийска, Лидия Атанасова.

Историята на друга учителка по вероучение - тук.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9h 

Наши партньори

Полезни връзки

 

Препоръчваме