Мобилно меню

4.8965517241379 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (87 Votes)

2017 10 17 1237На 22 януари в аулата на Богословския факултет се състоя представянето на книгата „Мисията на Църквата – по стъпките на Христос“ на предстоятеля на Албанската православна църква архиепископ Анастасий (Янулатос). Организатор на събитието бе екипът на Двери.

Представянето на изданието даде повод да се постави и въпросът за някои от приоритетите в мисията и на БПЦ в съвременните условия. Затова в събитието взеха участие и някои от синодните митрополити – Западно- и Средноевропейският Антоний, Неврокопският Серафим и Русенският Наум.

 MG 8820Сред гостите на представянето бяха и протосингелът на Софийска епархия архим. Василий, духовният наставник на епархията ст. ик. Ангел Ангелов, заместник-ректорът на Софийската духовна семинария йеромонах Мелетий, началникът на Информационно-просветен и катехизаторски отдел на Софийска митрополия Ангел Младенов, преподаватели от Богословския факултет на СУ, свещеници, богослови.

 MG 8753Деканът на Богословския факултет проф. Александър Омарчевски приветства гостите и представи организаторите на събитието.

Програмата на представянето започна с изпълнения на църковния певец Никола Антонов на три православни песнопения на съвременен български език.

Преди това Никола Антонов говори за църковната музика в дискурса на мисионерското дело на Църквата. Той подчерта, че един от важните аспекти на темата за мисията е именно приобщаването на Божия народ към литургичния живот чрез вярното и адекватно предаване на богослужебните текстове. Затова е важно на първо място да имаме качествените и професионално направени преводи, а на второ, но не на последно място, е необходима добра музикална адаптация, която да е на достатъчно високо ниво, така че да доведе смисъла на текста с лекота до сърцата и душите на богомолците и те да изпитат жажда и глад към богослужението.   

 MG 8759Проф. Иван Желев Димитров представи пред аудиторията личността и делото на Албанския архиепископ Анастасий, с когото ги свързва лично приятелство повече от 40 години. Проф. Желев, който е и редактор на представяното издание, подчерта, че още от ранните си години духовникът Анастасий се посвещава на мисионерското дело и заминава за Източна Африка, където през 1964 г. започва да кръщава първите православни там. Делото на живота на архиеп. Анастасий става възстановяването на почти напълно унищожената Албанска православна църква, която той оглавява през 1992 г.

 MG 8786Гостите на представянето видяха и кратък филм за делото на владика Анастасий по изграждането на църковния живот на Албанската църква. Дейността на архиепископа не се ограничава само в рамките на катехизацията и богослужението, но обхваща всички сфери на живота на хората и грижата за тях. Наред с обучението на нови свещеници и възстановяването на храмове и манастири, той доставя храни и лекарства за населението в най-тежките години веднага след края на тоталитарния режим. Изгражда детски градини и училища, оборудва болници, организира ремонта на пътища и водоснабдяването на отдалечени села.

Представянето на съдържанието на книгата „Мисията на Църквата – по стъпките на Христос“ беше направено от Златина Каравълчева, един от преводачите на изданието. Преводът на книгата на български език и отпечатването ѝ у нас става с благословението на нейния автор. Двама преводачи работят върху текста: Златина Каравълчева и Константин Константинов.

 MG 8822Г-жа Каравълчева отбеляза три отличителни черти на книгата: 1. Тя е едновременно с богословско съдържание, но и с практическа насоченост, 2. християнският подход към мисията е фокусиран върху отделната личност, върху малкия човек и неговите потребности, 3. Акцентира се върху контекста, в който Православната църква развива своята мисия днес. Целият текст на представянето – тук.

Втората част на вечерта беше посветена на някои аспекти от мисията на Българската православна църква и вижданията по нея на някои от нашите синодни архиереи.

Западно- и Средноевропейският митр. Антоний говори за мисията на неговата епархия, която през последните две десетилетия нараства с бързи темпове. Според официалната статистика, българите в Западна Европа са малко над милион и 100 хиляди, но реално те са близо 2 милиона. Митрополит Антоний отбеляза, че нарастващия  брой имигранти поставя нови предизвикателства пред епархийското ръководство. Голяма част от тези хора в родината не са били въцърковени, но в чужбина откриват Църквата като център на своя живот. Първоначално те се водени предимно от носталгични подбуди, но постепенно, под ръководството на свещеника, откриват истинския смисъл на църковната общност. Затова епархийското ръководство първоначално основава мисии в градовете, където българите искат да имат своя църковна общност, и когато те покажат усърдие и постоянство в желанието си, се основава и църковна община и се назначава енорийски свещеник.

 MG 8834Митрополит Антоний отбеляза, че служението на свещениците зад граница е различно от това в България. То е апостолско служение, в което няма много време за почивка, и изисква пълно посвещение, През седмицата те се трудят на различни поприща, а в съботните и неделни дни служат в храмовете. Намирането на места за извършване на богослужение е другото предизвикателство пред епархийското ръководство и в това отношение са много важни връзките с другите деноминации зад граници, които предоставят свои храмове за нуждите на българите. Митрополит Антоний посочи, че засега епархията разполага със свои църкви в Будапеща и Берлин, а в близко бъдеще такива ще има в Хага и Мадрид.

Митрополитът представи сайта на епархията, в който се предоставя не само информация за епархията и новини от нея, но и местоположението на църковните общини, адресите им и контактна информация за връзка със свещениците и църковните настоятелства.

Беше подчертана важността на взаимодействието между Западно-  и Средноевропейска епархия и българските училища в чужбина, което се осъществява близо десет години и дава добри плодове.

 MG 8840Неврокопският митр. Серафим в своето изложение отбеляза, че мисионерското дело изисква саможертвеност, грижа за другите и безрезервна любов. Според него пример за такова служение у нас е блаженопочившият Неврокопски митр. Натанаил и усилията му за преодоляване на разкола в нашата църква през 90-те години на миналия век. Неговото дело може да се сравни с това на архиепископ Анастасий, каза владика Серафим. Дядо Натанаил пое Неврокопската епархия, която беше център на разкола, в подобно състояние – напълно разрушен духовен живот и дълбоко разделение между хората, стигащо да ожесточеност. Митрополит Натанаил успя да възроди епархията именно с жертвено служение, с търпение и любов към всички чеда на Църквата – каза неговият приемник на митрополитския престол.

Русенският митр. Наум разказа свои впечатления от личните си срещи с архиепископ Анастасий, като подчерта, че владиката е правел впечатление с изключителната любов, която е проявявал към всеки човек. Той винаги е съветвал духовниците да имат към хората такава любов, каквато е имал Христос.  

 MG 8867Митрополит Наум представи пред аудиторията и свои виждания за някои от основните приоритети в мисията на БПЦ днес. Сред тях на първо място владиката посочи необходимостта от повишаване на образователните стандарти в нашите духовни и богословски школи – от засилването и разширяването на църковно-просветната и духовно-културната дейност в Църквата ни. На второ място той постави необходимостта от завишаване на критериите и изискванията към пастирската подготовка и към богословска култура на нашето духовенство. Като трети акцент митрополит Наум постави осъзнаването на необходимостта от превод на богослужението на съвременен – ясен и разбираем от всички – български език. Като четвърти приоритет беше посочено възраждането, укрепването и развитието на енорийския живот, заедно с всички негови мисионерски прояви – богослужение, катехизация, милосърдна дейност, поклонничество и др.

 MG 8828

В края на представянето модераторът Полина Спирова благодари на участниците в представянето и на митрополитите за споделените мнения и виждания за приоритетите в мисията на Българската църква. Беше изразена надежда, че книгата на Албанския архиеп. Анастасий ще бъде полезно и вдъхновяващо четиво за семинаристите и студентите по богословие, на които предстои да тръгнат по пътя на църковната мисия, както и на всички християни, които са свидетели на Христос на всяко жизнено поприще, на което Бог ги поставил.  

След това участниците и гостите на представянето имаха възможност на чаша вино да продължат разискванията по темата за мисията на Църквата.

Снимки: Стефка Борисова

 MG 8768

 MG 8855

 MG 8884 MG 8884

 MG 8912

 MG 8884

 MG 8883

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uahpc 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата