Мобилно меню

4.6086956521739 1 1 1 1 1 Rating 4.61 (46 Votes)
Проектът на фондация "Православие България" има своето начало в текстове, публикувани в „Двери”. По идея на екипа в края на седмицата публикуваме проповед за предстоящата неделя – авторска или преводна, като по такъв начин се улесняват свещениците при подготовката им за неделната проповед. В България проповедническата традиция е била прекъсната с идването на комунистическия режим и през последните 20 години тя не е възстановена. Голяма част от проповедите, произнасяни днес в българските храмове, са преповтаряне на омилии, съставени в края на миналия век. Те са остарели като тематика, послание към вярващите. Липсва достатъчно литература на български език, от която да се черпят идеи и теми, каквито пособия изобилстват във всички поместни Православни църкви. Проектът предвижда съставянето на преди всичко авторски текстове за проповед, изготвяни от специалисти богослови, историци и филолози според богослужебния църковен календар. Тяхната основна цел е да се даде актуално звучене на проповедите, но не чрез  „модернизирането” им, а чрез преоткриване на вечно актуалното и лично Евангелско послание. Текстовете могат да бъдат ползвани от свещениците като източник на идеи за празнична проповед, както и за катехизация на енориашите чрез отпечатването им на енорийски листове.

За една календарна година предстои да бъдат разработени по четири проповеди месечно – две преводни и две авторски според неделните евангелски четива. Тенденцията е през втората година проектът да се обогати с още авторски текстове, които да проследяват евангелските четива през годината от нови гледни точки, за които Божието слово дава богати възможности.

Общ брой проповеди за първата година: 48

Авторските проповеди ще бъдат разработени въз основа на резултатите от Катехизаторския курс за възрастни към столичния храм „Покров Богородичен” върху евангелските четива през годината.

Проповедите ще бъдат публикувани в „Двери на православието” през текущата на проекта година една седмица преди съответната неделя.

Те ще бъдат разпространявани под формата на брошури в различни храмове, за да подпомогнат вярващите в разбирането на евангелското четиво за деня, а в края на проекта се предвижда издаването на проповедите в сборник.

Бюджет:

Обща сума за една година: 4040 лева.

Отпечатването на сборника с проповеди ще се финансира допълнително.

Как да подкрепим финансово кампанията:

1. Преведете сумата, с която желаете да подпомогнете проекта:

ΙΒΑΝ: BG80 SOMB 9130 1052727501
BIC: SOMB BGSF
Получател: Фондация „Православие България”
Основание: ПРОПОВЕД И МИСИЯ

2. Напишете писмо до редакционния екип на адрес redaktori@dveribg.net, за да можем да отразим възможно най-бързо дарението в статута на кампанията, който се вижда в дясната колона на сайта.

3. За всякакви допълнителни въпроси и идеи можете да се свържете с отговорния редактор на сайта Полина Спирова на телефон: +359 887 964 671

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a6cud 

Разпространяване на статията: