Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)
DSC05446.JPGВчера в централата на Дружеството „Св. Албан и св. Сергий” в Оксфорд се проведе първата кръгла маса от предвидените поредица от срещи между православни и евангелски християни под мотото „Православно-евангелски диалог: среща за опознаване”. Кръглата маса беше водена от о. Стивън Плат (Руска православна църква - МП), генерален секретар на организацията, и архим. Кирил Джена, председател на „Св. Албан и св. Сергий”. Дискусиите бяха открити с доклад на митрополита на Диоклея Калистос Уеър с провокиращото заглавие: „Защо този диалог е важен”. Въпреки напредналата си възраст митрополитът за пореден път демонстрира невероятна ерудиция и неподправено английско чувство за хумор. За участниците беше изненада да научат за големия респект и любов към православието на най-харизматичния протестантски евангелизатор Били Греъм, както и за неговите посещения в СССР и Русия и срещите му с патриарсите Пимен и Алексий ІІ. Въпреки негативното отношение и убийствения сарказъм на американските медии от типа на „...докато Били Греъм яде черен хайвер в Москва, руските християни ги избиват”, Били Греъм неколкократно посещава СССР в периода на студената война и независимо от мерките за сигурност на съветските власти успява да се срещне и окуражи много християни. Особено интересна беше информацията за приятелството между патриарх Алексий ІІ и Били Греъм и многобройните им срещи по време на редките посещения през последните години на Били Греъм в Москва.

DSC05481.JPGД-р Андреас Андреотис от университета Ламтър, Уелс, предложи да съдейства пред университетската управа, в бъдеще част от срещите да се провеждат там и да продължават няколко дни. Проф. Джон Брик от университета в Бирмингам неколкократно фокусира вниманието на участниците върху различната семантика на привидно еднаквата терминология, която използват християните. Забележката му намери своята практическа рамка, когато започна дискусията „Спасение и еклезиология” съгласно двете традиции. Православната позиция по въпроса беше представена от Венцислав Каравълчев. Той наблегна на факта, че докато за православните спасението е част от еклезиологията и обратно, то при евангелистите еклезиологията или липсва, или е нещо твърде абстрактно, затова за тях остава непонятен контекстът на светоотеческата мисъл, че „вън от Църквата няма спасение”.

DSC05471.JPGВ края на кръглата маса бяха анонсирани предстоящите две конференции на дружеството „Св. Албан”. Едната ще е под наслов: „Рим, Константинопол и Кентърбъри – майки-църкви?” Тя ще се състои от 4 до 8 юни в богословския институт „Св. Владимир” в САЩ, където участие ще вземат митр. Калист Уеър, еп. Иларион Алфеев, митр. Филип Салиба от Антиохийската патриаршия, проф. Джон Ериксън от „Св. Владимир” и други. Втората конференция на тема „Мисия и евангелизация” ще се проведе от 30 юни до 3 юли в Лондон. Информация за условията за участие можете да получите в редакцията на „Двери”.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aufd8 

Разпространяване на статията: