Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_23.jpgВ навечерието на годишнината от убийството в турския град Малатия, където трима християни бяха заклани като животни, безпристрастността на съдиите по това дело е поставена под съмнение. Обвинените в убийството Кума Йоздемир, Абузер Ялдъръм и Сали Гюлер, които бяха заловени на местопрестъплението на 18 април 2007 г. с месарски сатъри в ръцете, облени с кръвта на жертвите си, сега прехвърлят вината за случилото се само върху един човек. По време на петото им изслушване, състояло се в понеделник, те са заявили, че не са участвали в убийството на двамата турски християни - Неджат Айдън, Югур Юксел  и германеца Тилман Геске. Нещо повече, прехвърлили са вината върху петия заподозрян Емре Гюнайдън, който според тях е бил подстрекател и ръководител на атаката и който лично е прерязал гърлата на жертвите. В заявлението си пред препълнената зала в съда те са обвинили Гюнайдън, че ги е заблудил, като им е казал, че само ще сплашат тези „християнски мисионери”, които се опитват да разделят Турция и да разрушат исляма.

„Ще отидем до техния офис и ще съберем информация” - са били думите на Гюнайдън в нощта преди атаката според обвиняемите, като под информация са разбирали компютърни дискове и файлове, където е могло евентуално да се съдържат някакви „тайни” планове.

По думите на Йоздемир купуването на месарските ножове и въжета било с цел по-ефективно сплашване и получаване на повече информация. Относно трите пистолета, открити от тях, обвиняемите не са могли да дадат правдиво обяснение.

Те са признали, че са участвали в нападението и завръзването на християните, както и че са запушили устите им с кърпи, но твърдят, че са молили Емре да спре, когато той е започнал да изтезава жертвите.

Въпреки тези нови твърдения, необясними остават писмата, които обвиняемите са изпратили до родителите и близките  си „по поръчение на Емре”, в които пише: „Ние отиваме да умрем, да умрем за народа си. Вярвайте в Аллах, мои братя. Ние ще атакуваме християнските домове и ще отмъстим за нашите мюсюлмански братя”.

По време на самия процес има и куриозни моменти, като например спора за възрастта на главния заподозрян Гюнайдън. На първото му изслушване през ноември 2007 г. той е потвърдил, че е роден на 21 януари 1988 г., което означава, че в деня на убийствата е бил на 19 години и три месеца. В понеделник обаче той заяви, че в денят на убийствата е нямал 18 години. Също така остана без разследване връзката на Гюнайдън с офицер от полицията в Малатия, която според мнозина може да отведе до много влиятелни хора в турското общество. Съдиите отказват да бъдат направени важни справки и проверки по делото, както и да призоват ключови фигури за свидетели. Освен това по време на целия процес обвиняемите са грижливо инструктирани, какво точно и как да говорят, като винаги публично им е напомняно да не навлизат в детайли.

Опитите да бъде сменен подозираният в пристрастност съдебен състав засега са напразни, а протестите на адвокатите на жертвите са оставени без последствие.

Надеждите са, че засилващото се обществено недоволство и планираните акции в памет на убитите тази неделя, както и натискът от страна на германското правителство ще доведат до справедлив завършек на това кърваво съдебно дело.

Compass Direct News

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p4u 

Разпространяване на статията: