Мобилно меню

4.2 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (10 Votes)
1_41.jpgМакедонската православна църква (МПЦ) би приела статута на самостоятелност, ако това предвижда характеристики на автокефална църква, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Според владиците МПЦ ще приеме такъв статут, въпреки че четири десетилетия се опитва да получи статут на автокефална църква. Всичко обаче зависи от преговорите със Сръбската православна църква (СПЦ), която има решаващата дума. Позицията на МПЦ последва ден след като представителят на Руската православна църква отец Николай Балашов е предложил статутът на „самостоятелна църква” да бъде решение в спора с Белградската патриаршия. Според Балашов една самостоятелна държава трябва да има „самостоятелна църква” и под това трябва да се подразбира процесът на автокефалност.

На 7 декември министър-председателят на Македония Г. Иванов прие в резиденцията си зам. председателя на Отдела за външно-църковни отношения към Московската патриаршия прот. Николай Балашов, който посети Македония с благословението на Руския патриарх Кирил. Разговорът е продължил повече от един час, като сред обсъжданите теми е било общото православно наследство на двата славянски народа, неуреденият статут на Македонската православна църква и дните на Руската духовна култура в Македония. Прот. Николай Балашов е изразил желанието на Московската патриаршия македонският църковен проблем да бъде разрешен и е подчертал необходимостта от активизиране на диалога със Сръбската православна църква. МПЦ се отдели от Сръбската православна църква през 1967 г. и обяви автокефалност, заради което и досега не е призната от останалите православни църкви.

След това прот. Николай Балашов се срещна с предстоятеля на МПЦ митр. Стефан и посети премиерата на произведението на архиеп. Иларион Алфеев "Страсти по Матея".  

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xq6au 

Разпространяване на статията: