Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
academy.jpgОт 25 до 30 август в Санкт Петербург се провежда третата конференция "Изток-Запад" на новозаветните богослови от цяла Европа под егидата на Studiorum Novi Testamenti societas (Световно дружество на новозаветните богослови). Първата конференция се състоя през 1997 г. в манастира в Нямц, Източна Румъния, а втората през 2001 г. в Рилския манастир и бе организирана от Богословския факултет към СУ "Св. Климент Охридски".
Темата на конференцията през тази година е "Единство и разнообразие в новозаветната еклезиология". Участват около 60 учени от цяла Европа - православни, католици и протестанти. Предвидени са 15 доклада и обсъждания в дискусионни групи. Приветствие към участниците ще отправи ректорът на Духовната академия в Санкт Петербург Тихвински епископ Константин. От българска страна участват проф. Иван Желев Димитров, който е член на Световното дружество на новозаветните богослови от 1995 г. и член на комитета за Източна Европа, доц. Емил Трайчев, декан на БФ към Софийския университет, и асистентите Ивайло Найденов и Екатерина Дамянова.
На 28 август всички участници ще присъстват на литургията в храма "Св. Богородица Фьодоровская", недалеч от Московската гара на Санкт Петербург. Навремето храмът е бил отнет от болшевиките и в продължение за 70 години се е използвал като млекозавод. По документи е върнат още през 1993 г., но енориашите, които междувременно си простроили в близост малък и красив храм (осветен през 1998 г. и посветен на руските новомъченици и изповедници от времето на комунизма), влезли във възстановената стара църква едва на 1 август т. г. Храмът е двуетажен и за първи път св. литургия ще се отслужи на втория етаж на празника Успение Богородично, който в Русия се празнува по стар стил на 28 август. На следващия ден е празникът на Фьодоровската икона на Божията майка. Историята я свързва с благословението, което император Михаил Фьодорович, основател на династията Романови, получил от своята майка през 1613 г. Самият храм е построен доста по-късно, през 1913 г. във връзка с 300-годишнината на Романовската династия.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33a3x 

Разпространяване на статията: