Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
dec1.JPGВойниците от КФОР ще защитават сръбските манастири в Косово с оръжие, пише днес сръбският вестник “Блиц”. На военното летище “Амико” при Джаковица преди два дни е проведено военно учение, на което е демонстрирана готовността и способността на представителите на КФОР да защитават културно-историческите паметници. 
Според най-новата стратегия на КФОР около културно-историческите обекти са определени синя и червена зона. В синята зона полицията на ЮНМИК в сътрудничество с КФОР и Косовската полицейска служба ще се опитва да възстановява реда. В случай на продължаване на безредиците в действие ще влизат специални отряди на КФОР за прекратяване на улични демонстрации, въоръжени със сълзотворен газ, брони, щитове и палки. Ако демонстранти стигнат до защитавания от КФОР обект, по нареждане на ръководителя на КФОР ще се активира т. нар. червена зона, която обхваща самия обект и лицата, които са в него. В рамките на червената зона според новите наредби е позволена употребата на огнестрелно оръжие. Войниците от КФОР ще използват 105 милиметрови автоматични оръдия, докато над тях ще летят хеликоптери от типа “Апачи”.
В косовския вестник “Епока е ре” през последните дни продължават медийните нападки срещу манастира Дечани и се отправят заплахи към монасите в него. Тези медийни нападения и разпростирането на омразата бе осъдено от ЮНМИК, ОССЕ, Контактната група и всички международни представители, коментира вестникът.

(FOCUS)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33a3h 

Разпространяване на статията: