Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (11 Votes)
1_123.jpgВ гръцкия град Патра, където се съхраняват мощите св. апостол Андрей, с голяма тържественост беше почетена неговата памет. Атинският архиепископ Йероним беше посрещнат от митрополита на Патра Хризостом, митрополити и епископи от други епархии. В Патра се събраха гръцки министри, политици и общественици, както и множество вярващ народ, който посрещна архиепископа с възгласа "Достоен!". В проповедта си архиеп. Йероним говори за живота на първозвания апостол на Иисус Христос, както и за причините, поради които човек чувства сродни греховните страсти. След св. литургия беше извършена лития с иконата и мощите на светеца.

0_8.jpgГлавната улица в Патра носи името на ап. Андрей и завършва с катедралата “Св. апостол Андрей Първозвани”, която е най-големият храм в Гърция. На това място църквите са две – една по-малка и стара, където е бил разпънат апостолът, и новата, построена в края на 20 век. Храмът впечатлява с нетипичната за Гърция архитектура – около големия централен купол са разположени 12 по-малки, а в него се събират за молитва до 5000 вярващи. Вътре се пазят главата на апостол Андрей и запазена част от неговия кръст. Интересен факт е, че храмът е построен със средствата от специален данък, въведен през 1955 г., възлизащ на 12 цента месечно, който жителите на Патра плащали със сметките си за електричество. Едва преди три години този данък беше отменен, защото се счита, че строителството на катедралния храм е напълно завършено.

В България частица от мощите на св. Андрей се пазят във Варна, където те са донесени през 2006 г. от архиепископа на Амалфи (Италия) Орацио Соричели. Частица от мощите на св. Андрей се пази и в едноименния софийски храм, където беше донесена от тогава Траянополския епископ Иларион при посещението му в Патра. Тогавашният митрополит на Патра Никодим подари на нашия архиерей частица от коляното на св. Андрей и кръст, в който бяха положени частици от кръста, на който св. апостол е бил разпнат.   

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3ah89 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]