Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
_1Гигантска статуя на първия кипърски президент и герой на независимостта на острова архиепископ Макариос III, която се издига в старата част на Никозия от повече от двадесет години, днес ще бъде преместена, тъй като православната църква я преценява като твърде грозна, предаде АФП. Бронзовата статуя, която е висока 10 метра и тежи 12 тона, според някои носи чертите на сталинисткото изкуство. Предвижда се тя да бъде преместена до гроба на архиепископа край манастира Кику в планината Троодос, на около 80 километра северозападно от столицата.

Същевременно преди два месеца до гигантската статуя беше поставена друга статуя на архиепископ Макарий, изработена от бял мрамор и в естествена големина. Главата на Кипърската православна църква архиепископ Хризостом ІІ реши преди няколко месеца гигантската статуя да бъде преместена по естетически причини, посочвайки, че планинският пейзаж ще бъде по-подходящ за нея. Много телевизионни екипи бяха изпратени днес да заснемат преместването на стауята.

Бел. ред.: Архиепископ Макарий като глава на КПЦ беше и първият президент на Кипър след обявяването на независимостта през 1960 г. и уникален в православния свят случай на съчетаването на духовна и светска власт. Скоро след това  обаче тримата останали митрополити на КПЦ (тогава тя имаше само 4 епархии) подбуждани от националистически кръгове, които не бяха доволни от политиката на архиеп. Макарий да не се конфронтира с кипърските турци, се обявиха срещу него и поискаха да напусне архиепископския си пост. В резултат архиеп. Макарий свика "разширен и надюрисдикционен" събор и низвергна тримата си противници, но пък националистите направиха преврат срещу него (лятото на 1974 г.), което стана една от причините турски войски да нахлуят на острова преди 34 години. Архиеп. Макарий почина през август 1977 г.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3338d 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.