Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Днес е храмов празник и за българския храм „Св. Иван Рилски” при   историческата Българска екзархия в квартал Шишли, Истанбул (Цариград). Тържественото богослужние беше отслужено от иконом Ангел Велков, българския свещеник в турския мегаполис. Храмът беше празнично украсен с цветя от членовете на женското дружество „Радост”. Той днес се препълни от  живеещите в Цариград българи, както и от много гости.

Днес беше празник в нашия храм. На св. Литургия присъстваха всички църковни настоятели начело с председателя г-н Васил Лязев. Беше дошъл също и българският генерален консул в гр. Истанбул г-н Евгений Генев. Нашата общност беше зачетена и от кмета на община Шишли г-н Мустафа Саръгюл.

След богослужебното честване на паметта на всебългарския светец преподобни Иван Рилски беше проведено отчетно събрание на църковната ни община. На него църковното настоятелство запозна сънародниците ни с дейностите, които е свършило през изтеклата църковна година.
 
В нашия храм от години се черкуват и десетки православни жени от Румъния, Молдова, Украйна и Русия, които пребивават временно в града, за да работят като домашни прислужнички. Сред тях има и банатски българки, макар те в по-голямата си част да са католици. В обикновените неделни дни тези „етнически гости” дори са по-многобройни от сънародниците ни. Някои от тях вече пеят заедно с презвитера Мария Велкова по време на богослуженията. Наистина, те отдавна не са „гости”, защото в Божия дом всички сме си „у дома”. А в днешния ден всички бяхме обзети от възторга, че и ние далече от Родината се чувстваме едно с целия български народ, който от Рилския манастир до последното селце празнува деня на св. Иван!

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3338a 

Разпространяване на статията: