Мобилно меню

1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Screenshot 2024 06 24 160116На Петдесетница въоръжени лица са извършили нападения срещу две православни църкви, синагога и пост на пътната полиция в двата руски града Дербент и Махачкала (Република Дагестан).

В резултат от нападенията, по предварителни данни, е убит свещеник на Руската православна църква в Дербент и охранител на храма в Махачкала.

Общо двадесет човека са убитите, седемнадесет от които – служители на полицията. Десетки са ранени. „Според информацията в църквата в Дербент е бил убит о. Николай Котелников, като гърлото му е било прерязано. Той е бил на шестдесет и шест години, много болен“ – заяви ръководителят на Комисията за обществен надзор на Дагестан Шамил Хадулаев.

Screenshot 2024 06 24 160756

О. Николай е бил един от символите на междурелигиозния мир в Дагестан. В центъра на Дербент има паметник, символизиращ мира между трите религии – християнство, юдаизъм и ислям, като всяка от фигурите има свой прототип. Християнският свещеник в композицията е именно убитият вчера о. Николай.

Официалната информация за нападението е оскъдна, но в социалните мрежи се съобщава, че в катедралния храм на Махачкала са потърсили убежище четиридесет души, докато отвън се е водела престрелка. На територията на храма също се е стреляло.

В социалните мрежи бяха публикувани видеозаписи на мащабен пожар в синагогата в Дербент, а на вратите ѝ са били написани стихове от Корана. В близост до горящата сграда е намерен труп на мъж с простреляна глава. Друг мъж е хоспитализиран с изгаряния. Изгоряла е и църквата в Дербент.

Убити са и шестима от нападателите, двама от които са деца на областен управител в Дагестан, Махомед Омаров, бивш полицейски служител.

Руските медии коментират, че младежта в Дагестан „се откъсва културно от Руската федерация“ и „се вълнува много повече от случващото се в Палестина, отколкото в Донбас“.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dcx6r 

Разпространяване на статията: