Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Screenshot 2024 06 08 211514Преследването на християните в континентален Китай нараства и се разпространява и в Хонконг, предупреди Release International по повод на тридесет и петата годишнина от клането на пл. „Тянанмън“.

Клането на „Тянанмън“ в Пекин на 4 юни 1989 г. сложи брутален край на продемократичните протести и отбеляза увеличаване на антихристиянските репресии.

Тридесет и пет години по-късно християните в Китай са изправени пред най-лошото равнище на преследване от „Културната революция“ насам, като тази тенденция се разпространява и в Хонконг, където ожесточените закони за национална сигурност ограничават още повече свободата на словото и религиозната свобода.

Организацията, която подкрепя преследвани християни по света, заяви, че новият закон може да принуди римокатолическите свещеници в Хонконг да разкриват тайните на изповедта. Съгласно чл. 23, приет през март, свещениците могат да бъдат вкарани в затвора до четиринадесет месеца, ако откажат да разкрият т. нар. „престъпления на държавна измяна“, споделени по време на изповед.

Увеличаването на антихристиянските репресии принуди много християни да напуснат Хонконг и да емигрират в Обединеното кралство. Според християнските правозащитници Великобритания има морално задължение да отстоява религиозната свобода в бившата си колония.

„Жителите на Хонконг очакват Обединеното кралство да застане твърдо в защита на тяхната религиозна свобода и да се застъпи за тях, както и да предприеме всички необходими мерки, за да защити тези, които бягат от преследване“, заявяват те.

Нов доклад на Комисията за международна религиозна свобода на САЩ (USCIRF) твърди, че Китай репресира все повече практикуващите християни. В доклада се казва, че религиозната свобода е крайъгълният камък на всички свободи и че настоящите репресии срещу християните в Китай са най-суровите след „Културната революция“ на Мао Дзедун. Те включват тормоз и лишаване от права, прекъсване на богослужения, кръщения и дори онлайн-службите, за да се сплашат християните. Налагат се сериозни глоби на хората, дали под наем помещения за християнски богослужения, за да се обезсърчат християните да се събират за молитва. През 2022 г. например Хуанг Юанда, християнин от Ксиамен, беше глобен със 100 000 юана (около $ 14 500) от Бюрото по етнически и религиозни въпроси за предоставяне на къща под наем за църковното училище. Въведени са множество антихристиянски разпоредби за наблюдение на християнската информация в киберпространството.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dy4au 

Разпространяване на статията: