Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (60 Votes)

Screenshot 2024 05 07 100710Акцент върху насилието, което бележи човешките взаимоотношния на всички равнища, сложи Атински архиепископ Йероним в своето пасхално послание. Дело на всеки човек обаче е да прекъсва порочния кръг на насилието – първо в семейството и близкото си обкръжение, а сетне и в обществото, и в държавите. Ето и целия текст на пасхалното послание:

Христос възкръсна, братя, и сега всичко се изпълва със светлина – и небето, и земята, и подземното царство!

Възкресението на Христос ни показва как ще изглеждат човекът и творението в последните дни. И ние можем да се радваме предварително на това чрез участието си в тайнството на Църквата.

Историята обаче все още е под робството на злото, насилието, смъртта, абсурда.

Те са последиците от избора на Адам, който вместо да насочи любовта си към Бог, изпадна в любов към себе си.

Злото не е съществувало изначално. То не произлиза от материята. То влезе в света поради греха (Рим. 8:20-22). Оттогава човечеството се намира в долината на смъртната сянка (Пс. 22:4).

Светът страда от всяка форма на насилие. Виждаме го в наши дни с нарастващо напрежение между съпрузи и съпруги, родители и деца, групи и фракции. Също така обаче и между народите - с последните трагични събития в Близкия изток.

Докато културата ни ражда отдалечаване от Бог, злото ще се разпространява и ще надделява. От всекиго от нас зависи дали ще прекъснем демоничния кръг на насилието и отмъщението и ще последваме примера на Христос. 

Насилието не задържа Христос в гроба. Неговото възкресение беше резултат от общението Му с Отец и Светия Дух. То беше резултат от взаимоотношение и общение. Проблемите не се решават със сила и власт, а със свобода и любов. 

Христос възкръсна!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dy8qk 

Разпространяване на статията: