Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

Screenshot 2023 10 02 165714Прот. Андрей Кордочкин, клирик на Испанско-португалската епархия (Западноевропейска екзархия на Руската православна църква), публикува на страницата си във Facebook обръщение за създаване на благотворителен проект за подпомагане на клирици на РПЦ, които са загубили служението си заради своята антивоенна позиция. Проектът е озаглавен „Мир всем“ и ще събира средства за семействата на руски свещеници, подложени на гонение от страна на светската и църковна власт в Русия заради пастирското си несъгласие с войната.

В обръщението се казва:

„Скъпи приятели!

С радост и надежда ви представяме нашия благотворителен проект Мир всем.

Ние, екип от съмишленици, сме обединени от общата идея да помогнем на онези духовници на Руската православна църква, които заради антивоенната си публична позиция след 24 февруари 2022 г. бяха уволнени, поставени под запрещение или по друг начин бяха оставени без средства за препитание. Някои свещеници бяха принудени да напуснат домовете си и сега се скитат по света, „лишавани, оскърбявани и измъчвани“ (Евр. 11:37).

Подкрепата на Руската православна църква за войната нанесе тежък удар върху репутацията ѝ, като отблъсна от нея много вярващи хора. Но в същото време има съвестни, смели и предани духовници, такива, които публично се обявиха срещу войната и платиха висока цена за това. Близо триста клирици подписаха призив, публикуван на 1 март 2022 г., в който се призовава за примирие и прекратяване на огъня. Много от тях сега са подложени на тормоз и натиск от страна на държавните власти и църковните йерарси. Много от тях имат многодетни семейства: съпругите, децата и възрастните им родители живеят в бедност.

Призоваваме да се обединим, за да им окажем конкретна помощ.

Вече съществуват различни фондове за подпомагане на жертвите на политически репресии, но досега не е създадено нито едно сдружение за защита на духовенството. Вярваме, че чрез общи усилия засегнатите дякони и свещеници ще престанат да бъдат невидими и ще почувстват, че техният подвиг е много важен за нас. Нека им подадем ръка за помощ.

Прот. Андрей Кордочкин, свещ. Валериан Дунин-Барковски,

Павел Фахртдинов (музикант), Светлана Неплих-Томас (журналист)“.

Повече за кампанията можете да прочетете тук.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwcfq 

Разпространяване на статията: