Мобилно меню

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (12 Votes)

088010 nПрез нощта в неделя в сръбския манастир в с. Банска, Северно Косово, влязоха тридесет тежко въоръжени мъже, които се барикадираха в него и започнаха престрелка с косовската полиция. В резултат беше убит един полицай и още двама полицаи са ранени, а четирима от нападателите са убити.

Въоръжените лица са пристигнали във военни униформи без опознавателни знаци, с тежкотоварни автомобили, които са блокирали моста към селото. Мъжете са разговаряли на сръбски и на руски език. Сред тях е имало членове на сръбски и руски паравоенни организации, включително и от частната армия „Вагнер“ на убития Евгений Пригожин.

В съобщение до медиите на Рашко-Призренската епархия на СПЦ се съобщава, че остро се осъжда извършеното сутринта в Северно Косово нападение близо до с. Банска, при което един полицай беше убит, а двама ранени. Епархията изказва искрени съболезнования на близките на загиналия полицай и искрено се надява двамата ранени да се възстановят възможно най-скоро. В съобщението се казва също, че „… група въоръжени маскирани мъже нахлуха в манастира „Банска“ с брониран автомобил и преодоляха насилствено затворените врати на обителта. По това време там бяха група поклонници от Нови Сад, както и игуменът Даниил и братята на манастира, които от съображения за сигурност се затвориха в конака, храмът също беше заключен. В двора на манастира се движат въоръжени мъже и се чуват изстрели. Епархията остро осъжда откритото насилие, което се използва в религиозната сграда на Сръбската православна църква, като призовава всички страни да прекратят конфликта възможно най-скоро“.

U manastiru Banjska nije pronadjeno nista sto kompromituje manastir saopstila SPCЦелта на акцията остава неясна. Никоя страна не поема отговорност за случилото се. Сърбия отхвърля обвиненията на Косово, че стои зад инцидента, който е очевиден опит за провокация, но сръбският президент Александър Вучич обвини косовската полиция за убийството на трима сърби. Междувременно косовските власти публикуваха видео от двора на манастира, в което според тях се вижда лицето на бизнесмен и политик от сръбската партия в Косово.

Късно вечерта в неделя от косовската полиция обявиха, че „контролът върху завзетата от екстремистите територия е възстановен“.

Намиращите се в манастира поклонници от Нови Сад разказаха, че нападението ги е уплашило много, тъй като са мислели, че могат да бъдат взети като заложници в престрелката между нападателите и косовската полиция. Въоръжените мъже са се държали безцеременно и са отнемали техни вещи, сподели една от жените.

IMG 5ac86508485f25ac3d3480395e868478 V 1003x570 1На следващия ден Рашко-Призренски епископ Теодосий посети манастира, както и представители на ЕУЛЕКС, мисията на Европейския съюз в Косово. Те са извършили оглед на манастира, претърсени са помещения и според официалното съобщение на епархията „… не е открито нищо компрометиращо манастира, от което става ясно, че намиращите се по това време там богомолци и монасите не са участвали по никакъв начин в трагичните събития“.

Сръбската православна църква остава твърдо ангажирана с разрешаването на всички проблеми в Косово и Метохия чрез мирни средства и диалог, като осъжда всички форми на заплахи и насилие, се посочва също в съобщението на Рашко-Призренската епархия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwfu4 

Разпространяване на статията: