Мобилно меню

4.7796610169492 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (59 Votes)

krusevo030920239С решение на Св. Синод на Православната църква в Северна Македония от 20 юни 2023 г. в йерархията на тази църква бяха приети четирима доскорошни техни разколници, които бяха станали архиереи на Сръбската православна църква, но с юрисдикция в РСМ. Тази тяхна юрисдикция не беше призната от Скопие и това създаде през годините много неприятности на самите „македонско-сръбски“ архиереи начело с бившия Велешки митрополит Йоан (Вранишковски), обявен от СПЦ за Охридски архиепископ още през 2002 г.

След възстановяване на каноничните отношения със СПЦ през май 2022 г. се реши и приемането на въпросните архиереи в ПЦ на РСМ. А през юни т. г. бяха определени епархиите на четиримата архиереи. Тогава се реши Крушевско-Демирхисарска епархия да се ръководи от митр. Йоан (Вранишковски) с титлата Крушевско-Демирхисарски митрополит, Делядровско-Илинденска епархия – от еп. Йоаким с титлата Делядровско-Илинденски епископ, Делчевско-Каменишка епархия – от еп. Марк с титлата Делчевско-Каменишки епископ, а еп. Давид беше назначен за викарий на Скопска епархия (т. е. на архиепископа) с титлата Дрембицки епископ.

krusevo030920234На 3 септември 2023 г., неделя, Крушевски и Демирхисарски митрополит Йоан отслужи архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Св. Николай“ в седалището на новата митрополия – гр. Крушево. Заедно с него служиха и други архиереи на ПЦ в РСМ и на СПЦ, но предстоятелстваше митр. Йоан, като епископ на местната църква. Интронизацията на новия митрополит беше извършена от Преспанско-Пелагонийски епископ Петър, който е и администратор на Австралийско-Новозеландската епархия на тази църква.

delcevo18092023На 18 септември тържествена архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“ на гр. Делчево отслужи новият архиерей на Делчевско-Каменишка епархия Марк. С този свещен акт за първи път в църковната история Делчево става епископско седалище.

Св. Литургия се ръководеше от местния епископ Делчевско-Каменишки Марк, а с него служиха архиереи от двете църкви.

Актът на интронизацията беше извършен от Брегалнишки митрополит Иларион, от чиято епархия се отдели част, за да се образува новата Делчевско-Каменишка епархия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dwqdd 

Разпространяване на статията: