Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

jan lipavskyЧешките власти включиха Владимир Гундяев (Московския и на цяла Русия патриарх Кирил) в националния списък със санкции, съобщи Министерството на външните работи на Чехия.

Според прессъобщението това решение се дължи на факта, че патриархът „… злоупотребява с вярата си, за да оправдае зверствата, извършени от руските войници в Украйна“. Според външния министър Ян Липавски доказателствата за участието на патриарха в оправдаването на пълномащабна война в Украйна заемат „повече от сто страници“.

Санкциите включват забрана за влизане в страната, замразяване на активи, ако има такива, както и забрана за получаване на средства от Чешката република.

1238

Чешкото външно министерство припомни, че няколко държави вече са наложили санкции срещу патриарха, включително Великобритания, Канада, Литва и Украйна. Все още обаче няма санкции срещу Кирил Гундяев на ниво ЕС. Чешките власти смятат, че съгласуването на санкциите на ниво ЕС ще отнеме много време, поради което е взето решение ограничителните мерки срещу главата на Руската православна църква да бъдат въведени на национално равнище.

На снимката: На 13 март патр. Кирил благослови руската война в Украйна, като подари на главнокомандващия на Росгвардията военна икона на св. Богородица, която „сочи на Запад“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dxxfd 

Разпространяване на статията: