Мобилно меню

4.9101449275362 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (345 Votes)

Lavra KyivС писмо от 10 март т. г. изпълняващият длъжността генерален директор на Националния музей „Киево-печерска лавра“ Олександър Рудник предупреждава монасите на историческата светиня, че от 29 март трябва да напуснат обителта. От 1 януари т. г. братството на лаврата беше лишено от възможността да ползва Успенския събор и Трапезната църква, които са държавна собственост и спадат към музейната част на комплекса, като бяха отдавани за „почасово ползване“ на Украинската православна църква. Сега обаче властта, която се отнася враждебно към УПЦ заради каноническата ѝ връзка с Руската православна църква, иска да изгони от лаврата всички монаси заедно със студентите от Духовната семинария и Духовната академия.

Първите реакции от страна на предстоятеля на УПЦ Киевски митрополит Онуфрий и на други архиереи на тази църква са, че тези претенции на властта са незаконни и монасите няма да напуснат лаврата.

На вчерашната литургия в лаврата митр. Онуфрий е казал в проповедта си: „Не знаем какво ще се случи в бъдеще, но не забравяйте, че нашата църква е построила лаврата! По време на комунизма тя беше запустяла и през 1988 г. ни върнаха една купчина развалини тук, на това свято място. Нашата църква построи тук пак тази света обител, затова смятаме за несправедливо да ни отнемат разрешението да служим на това свято място. Молете се Господ да промени мисленето на тези хора, които искат да изгонят нашите братя от светата обител. Нека светилото на молитвата продължава да свети, за да може всеки от вас да дойде тук и да участва в свещените тайнства и да се покланя на нетленните светци в пещерите. С молитвите на светите наши отци Антоний и Теодосий, но и на всички светци от пещерите Господ да благослови земята ни с мир“.

* По информация от „Вима ортодоксиас“ и „Ромфеа“

Lavra 1Lavra 2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/da8ry 

Разпространяване на статията: