Мобилно меню

4.9457627118644 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (295 Votes)

image 2023 03 13T19 32 18 233Z.jpgПрезидентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски се е срещнал в Истанбул с Вселенския патриарх Вартоломей, съобщава БТА, позовавайки се на сведения от кабинета на президента в Скопие.

На срещата е било констатирано, че единствената възможност за получаване по легитимен начин на автокефалия е да се издаде томос от Вселенската патриаршия. „Затова очакваме – като държава и църква – от върховния институционален орган в Православието да ни даде официалния документ за църковна независимост: томос за автокефалия. С решенията на Вселенска патриаршия на нашата църква се признава правото да използва името Охридска архиепископия, което означава църковна приемственост от хиляда години“, пише в съобщението.

Пендаровски е изразил своята благодарност към Вселенския патриарх за специалната роля, която има в преодоляването на църковния спор, свързан с църквата в Северна Македония. След решението на Вселенска патриаршия от 9 май 2022 г. църквата в страната е в канонично единство с останалите православни църкви.

„Пълното завършване на процеса на автокефалия е и от най-висш национален интерес, защото отваря възможност за ново и духовно израстване на Охридската архиепископия, прогрес и помирение в македонското общество и държава“, пише в съобщението.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/da8qf 

Разпространяване на статията: