Мобилно меню

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

3 mart 1На 5 март Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим и околностите отпразнува Православна неделя  в храма „Санта Мария ин Монтичели“.

Беше отслужена св. Василиева литургия от доц. прот. д-р Иван Иванов със специални молитвени текстове за празника. Присъстваха настоятелите и миряни от православната ни община в Рим и мисиите в Анцио, Нетуно и Колеферо. На литургията присъства и Богдан Паташев, посланик на Република България към Светия престол и Малтийския орден.

Сред гостите на службата бяха също студенти от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, дошли за празниците на българите в Рим и за да се поклонят на древните църковни светини във Вечния град.

lit 4Част от богомолците се изповядаха и причастиха в тази първа неделя от Великия пост. С благословението на о. Иван за този ден проповед произнесе един от отличните студенти – Павел Русев от четвърти курс.

Преди това на 3 март българите в Рим се събраха в храма, за да отбележат националния празник. Беше отслужена панихида за загиналите за свободата на България и благодарствен молебен за мир и благоденствие на българския народ. На богослужението присъстваха посланик Богдан Паташев, представители на посолството ни в Рим, миряни от Рим, Анцио, Нетуно и Колеферо, както и студенти от Богословския факултет на СУ.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/da6qw 

Разпространяване на статията: