Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (32 Votes)

Screenshot 2023 03 09 104356Православният хуманитарен университет „Св. Тихон“ отказа да издаде диплома с ново име на студентка, която решава да промени пола си по време на своето следване. Това съобщи пред ТАСС в петък в рамките на VI Хипократов медицински форум прот. Владимир Воробьов, ректор на университета.

„Нашият университет е православен, ние приемаме кръстени хора. Знаете, че при кръщението на човека се дава име и ние го познаваме под това име, обучаваме го. И сега, когато тази студентка си е сменила името, възниква въпросът: кой е човекът, когото тя нарича вместо себе си – какъв е, кръстен ли е или не е кръстен? Ние ли сме го учили? Не, не сме учили такъв човек, не познаваме такъв човек. Как можем да ѝ дадем нашата диплома, дипломата на православен университет?“, заяви ректорът.

Той обърна внимание и на факта, че Православната църква е категорично против смяната на пола и един православен университет не може да подкрепи такова решение на студент.

„Това е нещо неестествено, така че защо ни въвличате в него? Ние го възприемаме като провокация. Църквата не иска да участва в това по никакъв начин и аз като ректор на университета не мога да постъпя по друг начин. Ще действам според съвестта си. Не защото искам да създам неприятности на някого, а трябва да защитя университета си, разбирате ли? Ако не го направя, какво ще кажат: един православен университет допуска всички такива неща?!“.

В отговор на въпрос дали студентката, която е решила да смени пола си, е религиозна личност, събеседникът на агенцията отбеляза, че когато е била приета да учи, е била православна, но после явно „нещо ѝ се е случило“. „Вероятно е по-добре да се даде диплома от православен университет на православен човек. Тя беше момиче, а сега на кого да дадем дипломата?“, е заключението на духовника.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/da6w4 

Разпространяване на статията: