Мобилно меню

1.004914004914 1 1 1 1 1 Rating 1.00 (814 Votes)

63f62bf9dcb8f„Руската православна църква изпитва голяма симпатия и доверие към иранските мюсюлмани“, каза Московският патриарх Кирил по време на среща с ирански религиозни лидери в патриаршеската резиденция в Даниловския манастир в Москва на 22 февруари. В Москва заседава руско-иранска комисия за диалог между православието и исляма, като темата беше служението на религиозните общности на християните и мюсюлманите след края на пандемията.

Иранската страна беше представена от Мохамед Мехди Иманипур, председател на Организацията за култура и ислямски отношения на Иран, както и на Съвета за религиозна политика и координация на междурелигиозния диалог, от духовници и обществени дейци.

Предстоятелят на Руската православна църква топло приветства председателя на Организацията за култура и ислямски отношения на Иран. „Вече сме се срещали през 2007 г., когато Вие придружавахте виден представител на Вашата общност, а аз бях председател на Отдела за външноцърковни връзки“, заяви патриархът. „Руската православна църква изпитва голяма симпатия и доверие към иранските мюсюлмани“, отбеляза също патр. Кирил.

„Преди двадесет и пет години, заедно с покойния аятолах Таскири, присъствахме на началото на работата на тази комисия“, припомни той. „Тези двадесет и пет години не бяха помрачени от никакви негативни обстоятелства, нямаше въпроси, които да ни разделят или да предизвикат трудности в отношенията ни. За православните това беше отлична възможност да открият исляма в по-голяма дълбочина. Това потапяне в ислямската тематика помага на нашите руски православни богослови, а чрез тях и на вярващите, да опознаят по-добре исляма и да припознаят в мюсюлманите не само приятели, но и хора, които споделят едни и същи идеи по много важни обществени въпроси“, подчерта Кирил Московски.

Православните и мюсюлманите имат много общо в подхода си към морала и ролята на религията в обществения живот, към брака, към международните отношения, смята той. „Макар че християнството не приема полигамията, ние много ценим вашата семейна вярност и разбиранията ви за възпитанието на децата“, смята също патриархът.

В комюникето, което руските православни и иранските мюсюлмани приеха след края на срещата, се подчертава, че най-големият проблем на света днес е упадъкът на нравствеността и свободата, с която се злоупотребява. Подчертано беше, че „съществуващата ситуация благоприятства народите на Русия и Иран да засилят междурелигиозното взаимодействие и съвместно да свидетелстват за Бога и Неговата истина пред света, което може да се осъществи чрез издаване на литература, академичен обмен и младежко взаимодействие“.

Предстои съставянето на обща издателска програма, която да покаже близостта между иранския ислям и руското православие, както и изпращането на руски студенти за академичен обмен в Иран.

Руската църква следва стриктно политическата линия на държавата и през последната година сложи богословски акцент върху голямата близост между руското православие и исляма, която противопоставя на различията си с християнството на Запад. Според тази линия православието и ислямът споделят общи ценности, основани на техния морален консерватизъм и разбирането за свободата като източник на грях. Ограничаването на свободата, включително и с насилие и убиване на заблудилите се, е напълно оправдано от религиозна гледна точка, защото допринася за общия нравствен възход на обществото.

Изказванията на Руския патриарх за духовната близост между руското православие и исляма и споделените общи нравствени ценности идват на фона както на продължаващото вече година насилие в Иран и екзекуции срещу жени, обвинени в безнравственост заради неправилно носени покривала на главите, така и на кървавата война в Украйна със стотици хиляди жертви, водена в името на „защитата на семейните ценности“ срещу безнравствения Запад.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/daxpa 

Разпространяване на статията: