Мобилно меню

2 1 1 1 1 1 Rating 2.00 (24 Votes)

КирилДнес Московският патриарх Кирил разпространи изявление, с което поиска от „всички страни, участващи в междуособния конфликт“, да прекратят военните действия за Рождество Христово по стар стил.

„Аз, Кирил, патриарх на Москва и цяла Русия, се обръщам към всички страни, участващи в междуособния конфликт, с призив да прекратят огъня и да сключат рождественско примирие от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари, за да може православният народ да присъства на богослуженията на Бъдни вечер и Рождество Христово“.

Малко по-късно В. Путин нареди на военния министър Шойгу „прекратяване на огъня за 36 часа“. Според указа прекратяването на огъня трябва да се прилага „по цялата линия на съприкосновение“ в Украйна. Той призова Киев временно да прекрати огъня. „Въз основа на факта, че голям брой православни граждани живеят в районите на военните действия, призоваваме украинската страна да обяви прекратяване на огъня и да им позволи да присъстват на богослуженията както на Бъдни вечер, така и на Коледа“, се казва в директивата на руския президент.

По-рано, в средата на декември, говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че въпросът за новогодишно или коледно примирие с Украйна не се обсъжда. „Не, никой не е направил предложения и такава тема не е включена в дневния ред“, каза той пред репортери тогава.

Канцеларията на украинския президент нарече призива на патр. Кирил „циничен капан и пропаганда“. „РПЦ не е авторитет в световното православие и действа единствено като пропагандатор на войната. РПЦ призовава за геноцид над украинците, насърчава масовите убийства и настоява за още по-голяма милитаризация на Русия. Затова изявлението на РПЦ за „коледното примирие“ е циничен капан и част от пропагандата“, написа в Туитър Михайло Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария. Призивът на Путин той определи като лицемерие: „Украйна не е атакувала чужди територии и не убива цивилно население, както прави Русия. Украйна унищожава изключително членове на окупационната армия на своя територия“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d3pfc 

Разпространяване на статията: