Мобилно меню

4.9457627118644 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (295 Votes)

605Съветът за национална сигурност и отбрана на Украйна възложи на правителството да внесе за разглеждане в парламента в двумесечен срок законопроект „За невъзможността религиозни организации, свързани с центрове на влияние в Руската федерация, да работят в Украйна“. Украинският президент Володимир Зеленски обяви това във видеообръщение вечерта на 1 декември.

Той каза, че на заседанието на Съвета за безопасност са разгледани „многобройните факти за връзки на отделни религиозни кръгове в Украйна със страната-агресор“.

Съветът е възложил на Държавната служба за етнополитика и свобода на съвестта да извърши религиозна проверка на устава за управление на Украинската православна църква (УПЦ) „за наличието на църковно-канонична връзка с Московската патриаршия“.

Съветът за сигурност също така е възложил на държавната служба да провери дали религиозни организации използват законно имота, който се намира в Националния исторически и културен резерват „Киевски Печерск“ (на територията на Киево-Печерската лавра).

Зеленски също така обяви, че Украйна ще засили борбата срещу руските тайни служби в Украинската църква и че държавната служба за етнополитика ще получи повече правомощия.

„Ще осигурим пълна независимост на нашата държава. По-специално - духовна независимост. Няма да позволим на никого да строи империя в украинската душа“, заяви президентът на Украйна.

През май Украинската православна църква обяви на събор пълна независимост от Московската патриаршия и внесе поправки в своя устав, отстраняващи всяко споменаване на Руската църква. Една от причините за това беше именно полемиката в украинския парламент, започнала преди няколко години, за „религиозните организации, чиито центрове на управление са извън Украйна“ (виж тук).

УПЦ заяви, че не е съгласна с позицията на патр. Кирил, който подкрепя руската инвазия в Украйна. Литургичното общение между УПЦ и РПЦ е запазено.

На 22 ноември служители на Службата за сигурност на Украйна извършиха обиски на територията на Киево-Печерската лавра. От СБУ заявиха, че имат намерение да предотвратят „използването на лаврата като клетка на Руския свят“.

В публичното оправдаване на военното нахлуване в Украйна Кремъл използва активно „каноничната Украинска православна църква“, която В. Путин нарича „Руска православна църква в Украйна“ и която трябвало да бъде защитена с оръжие от украинската „сатанинска власт“. Популяризирането на тази пропагандна теза беше възложено на структурите на Московска патриаршия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkay4 

Разпространяване на статията: