Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

IMG 3ebfd341fbfaddb2a81a552fdbfac3ad VОт тази учебна година в Българското училище „Родна стряха“ на о-в Кипър беше въведено изучаването на предмета „Религия“. Директорката на училището Калинка Панчева обяснява, че решението е взето с оглед на днешната обстановка, в която растат нашите деца, а тя е безверие, морален упадък и асоциални отношения, породени от широкото навлизане на технологиите и съвременния забързан начин на живот на възрастните.

Занятията по Религия се водят от о. Максим, който е от София, възпитаник е на Пловдивския университет, катедра „Теология“, а сега е домакин на манастира „Кикос“ – една от най-значимите монашески обители в християнския свят. Г-жа Панчева разказва: „Свързахме се с о. Максим и той с удоволствие прие да стане част от екипа на училището ни. Уроците предизвикаха неочакван интерес не само за малките ни възпитаници, а и за техните родители. По идея на о. Максим в навечерието на коледните празници взехме решение да организираме екскурзия с преспиване в св. обител, чийто служител е нашият преподавател по „Религия“. Идеята се прие радушно и на 3 декември над 50 човека, от които 22 деца, ученици на о. Максим, се отправихме към манастира. Вълнението беше огромно за малки и големи. Трябваше да подготвим и постна българска вечеря, на която да си припомним обичаите във връзка с Бъдни вечер. Подготвихме се да кажем и молитвата „Отче наш“, която за първи път щеше да звучи на български език в манастира на неделната Литургия“.

IMG 6182384a59fb08f9bf6419fc7831eab5 V 2След посещения на планински селца и буйни игри малчуганите от „Родна стряха“ и техните родители бяха посрещнати в манастира. Вечерта всички допринесоха за пресъздаване на българска обстановка с традиционни постни ястия, приготвени от прекрасните майки на учениците. Беше подготвена беседа за християнските добродетели в селцето Камбос, където всички се насладиха и на традиционните локуми с мед и шоколад.

Към 8 ч. на другия ден деца и родители се отправиха към манастирската църква. Там по време на неделната св. Литургия, извършена от о. Максим, прозвуча „Отче наш“ на български език. В края на богослужението всички деца, водени от директорката на училището, пристъпиха към св. Причастие. Родители, учители и деца изразиха благодарност за изживяното и поискаха от о. Максим да организира редовни беседи не само с децата, но и за родителите.

20221203 181700 2

IMG 7e3dd75d640800f1bd56cd31d74fd0df V

20221204 084055 2

 Снимки: Българско училище „Родна стряха“, Кипър. Първата снимка показва паметника на ариепископ Макарий ΙΙΙ (+1977 г.), президент на Република Кипър, погребан в планината над манастира Кикос.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dk948 

Разпространяване на статията: