Мобилно меню

4.9457627118644 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (295 Votes)

428Тамасоски митрополит Исайя, който е един от кандидатите за Кипърски архиепископ, посети Фенер по повод празника на св. Андрей Първозвани, покровител на Константинополската патриаршия. Той беше в Истанбул заедно с група от седемдесет поклонници от Кипър. По време на празничното съслужение Вселенският патриарх Вартоломей ръкоположи за дякон монах Вартоломей от кипърския манастир „Св. Авакум“ в епархията на Тамасос и Орини.

2022 11 30 12 59 51 575На богослужението в историческия храм „Св. Георги“ кипърският митрополит служи заедно с представителя на автокефалната Православна църква в Украйна (ПЦУ) Вишгородски епископ Агапит. Това съслужение беше знаково за отношението на Кипърската църква към църковната ситуация в Украйна, тъй като митр. Исайя беше сред основните противници на предоставянето на автокефалия на ПЦУ от страна на Вселенска патриаршия. След руското нахлуване в Украйна той промени своята позиция и нееднократно посети Вселенската патриаршия, като с това демонстрира подкрепа за нейната църковна политика по този въпрос.

В официалното съобщение на Тамососка митрополия се казва, че по време на визитата кипърският архиерей е обсъдил с патр. Вартоломей актуалната църковна ситуация.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dka9d 

Разпространяване на статията: