Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

44 2На 26 ноември Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в баварския град Нюрнберг отбеляза своя патронен празник и десет години от своето основаване. За целта от Берлин пристигна Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний заедно с епархийския съветник и юрист на епархията д-р Христо Беров. Празничната утринна и св. Литургия беше оглавена от епархийския архиерей в съслужение с енорийския свещеник прот. Йордан Пашев, епархийския съветник ставроф. ик. Недялко Калинов и прот. Васил Бечевски от църковната община „Св. Петка Търновска“ в гр. Манхайм, заедно с диригента на църковния хор г-н Добрин Панайотов и клиросния певец Борис.

unnamedСлед празничната проповед на митр. Антоний се проведе изборно събрание за църковно настоятелство и бяха обсъдени точките за църковен устав и регистрирането на църковната община в градския съд. След църковните мероприятия домакините поканиха всички присъстващи на официален обяд в ресторанта на известния готвач Ивелин Атанасов „Щадвалдшенке“. Много от енориашите на църковната община идват от околните градове за богослуженията, които се провеждат всяка първа неделя от месеца.

Мюнхен 3На следващия ден, 27 ноември, Българската православна църковна община в Мюнхен, Германия, тържествено отбеляза своя храмов празник – деня на св. Климент Охридски. Празничното богослужение оглави Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. В светата литургия взеха участие енорийският свещеник ставроф. ик. Недялко Калинов, прот. Сергий Ненов от църковната община в гр. Щутгарт, прот. Йордан Пашев от църковната община в гр. Нюрнберг и свещ. Тихомир Милков, енорийски свещеник в гр. Регенсбург. В края на богослужението за изрядно енорийско служение епархийският архиерей отличи с офикия „протойерей“ свещ. Тихомир Милков.

Песнопенията по време на богослуженията се изпълняваха от църковния хор под професионалното ръководство на богослова Мартин Пенев.

Мюнхен 1В своята празнична проповед архиереят припомни житието на св. Климент Охридски, като подчерта неговия неуморен труд, пълното му и всеотдайно посвещение на просветното дело, почиващо на дълбока вяра и силна любов към Бога.

Сред официалните гости на празника беше и генералният консул на Република България в Мюнхен г-н Драгомир Димитров.

Мюнхен 4Празничната програма започна с изпълнение на китара на дуета Радослав и Ирена, певци в църковния хор.

Деца от българското училище „Дора Габе“ под професионалното ръководството на музикалния педагог г-н Юлиян Сотиров зарадваха всички празнуващи с прекрасни изпълнения на рождественски песни.

Оперната певица Анна Карамаврова развълнува присъстващите и обогати празничната програма със своите трогателни изпълнения.

1669589844927blobПодредена беше богата трапеза, на която всички се насладиха на вкусните и разнообразни постни български ястия. Изразена беше и признателност към всички, които и днес се трудят, пеят и принасят духовни и материални дарове за сплотяването и добруването на българите в Мюнхен и за достойното им приобщаване към голямото християнско семейство.

Особена благодарност настоятелството отправи към своя енорийски свещеник о. Недялко Калинов за неговите молитви и духовно наставничество, за приноса му за това, вратите на българския храм да бъдат винаги широко отворени като божествени обятия, в които всеки е добре дошъл.

В приятелски разговори и уютна атмосфера и с пожелание за здраве и нови успехи завърши един благословен празничен ден от календара на българската църковна община в Мюнхен.

Мюнхен 5


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dk3pp 

Разпространяване на статията: