Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣСв. Синод на Кипърска архиепископия се събра на извънредно заседание на 28 ноември и взе решение да промени изборните правила за предстоящите избори за архиепископ на Кипърската църква.

На заседанието не са присъствали Тамососки митр. Исайя, който е на посещение при Вселенския патриарх в Истанбул, и Лимасолски митр. Атанасий, който е с коронавирус. Той обаче е упълномощил свой представител за участие в заседанието на синода Аматунтски епископ Николай, който е гласувал „за“ промените. Против е бил Киринейски митр. Хризостом.

Промяната предвижда право на глас да имат само кипърски граждани, а не всички православни християни, законно живеещи в страната минимум една година. Според промените в устава от 2010 г., които бяха приети по времето на Кипърския архиепископ Хризостом II, но досега не бяха прилагани, право на глас при избирането на архиепископ имат всички православни християни, които живеят законно в Кипър.

През последните години обаче руската диаспора на острова се превърна в среда, лесно податлива на политическо влияние и пропаганда. Опасенията, че тези хора ще бъдат използвани целенасочено за влияние върху изборния процес в Кипърската църква, доведоха до това решение на кипърския синод. В решението се казва лаконично, че „непредвидени проблеми и превишаване на определените срокове“ са наложили да не бъдат вписвани в избирателните списъци чуждестранни православни християни.

По-конкретно в изявлението на Св. Синод се казва:

„Св. Синод на Кипърската църква се събра днес, понеделник, 28 ноември 2022 г., на заседание под председателството на Негово Високопреосвещенство Пафоския митрополит Георгий, местоблюстител на архиепископския престол, и работи по следните въпроси:

1) Решено е панихидата за четиридесетия ден на приснопаметния архиепископ Хризостом II да се проведе в събота, 17 декември 2022 г. Официалната панихида ще се състои в катедралния храм „Св. апостол Варнава“ под предстоятелството на Негово Високопреосвещенство Пафоски митрополит Георгий.

2) Разгледа напредъка на процедурите, свързани с предстоящите избори за архиепископ, с оглед на възникналите въпроси, свързани с личните данни, и необходимостта Св. Синод да спазва задълженията си, продиктувани от съответното законодателство, както и препоръките на Комисаря за защита на личните данни. Наред с другото беше решено, че всички, които желаят да бъдат изключени от избирателните списъци, трябва да подадат заявление за заличаването им, както е предвидено в съответното известие, което вече е издадено.

3) Поради възникналите непредвидени проблеми и превишаването на определените срокове Св. Синод, с необходимото мнозинство за изменение на Устава, реши да не приема заявления за вписване на чуждестранни православни християни в избирателните списъци, за да могат изборите да се проведат в сроковете, предвидени в Устава“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dk3a4 

Разпространяване на статията: