Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

thirananoixia souez 11 2На 25 ноември, когато гръцкоезичните църкви честват паметта на св. великомъченица Екатерина, Александрийският патриарх Теодор II и членове на Св. Синод на Александрийска патриаршия извършиха обновление на църквата „Св. Екатерина“ в гр. Суец, на южния край на Суецкия канал.

След обновлението е отслужена св. Литургия от патриарха и двадесетина архиереи, сред които и такива от африкански произход, доколкото преобладаващата част на висшия клир на тази патриаршия са гръцки и кипърски граждани.

thirananoixia souez 1 2

Храмът, който е в юрисдикцията Леонтополска епархия (тази титла е носил и св. Нектарий Егински), е бил основно ремонтиран със средства на египетския милиардер Самих Онси Савирис. Дарителят, трети по богатство в Египет и водещ в туристическия бизнес в страната и по света, е коптски християнин и от 2011 г. станал гражданин на Черна гора.

thirananoixia souez 13 2Средства за обновяването на храма е дарил и гръцкият бизнесмен от ЮАР Йоанис Баладакис, чиито родители са били жители на Суец, прогонени от Египет след революцията в страната през 50-те години на 20 в. На богослужението са присъствали много официални лица, сред които гръцкият посланик в Египет, представители на общинската власт, на християнски братства и поклонници, дошли за радостното събитие от Кайро, Александрия и други градове на Египет.

Това църковно събитие е добър пример за възможностите, които египетското правителство осигурява на християните да съществуват свободно, независимо от периодични изстъпления на ислямистки групировки.

thirananoixia souez 3 2


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkpyx 

Разпространяване на статията: