Мобилно меню

4.9814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (54 Votes)

118В началото на ноември в Солун се проведе международна конференция, посветена на преподаването на предмета Религия в различните европейски страни. Домакините от Богословския факултет на Солунския университет бяха подготвили богата програма, съчетаваща обмяна на педагогически опит и запознаване с богатото християнско минало на града.

Участие в конференцията взеха богослови и преподаватели по Религия от шест европейски държави – Гърция, Финландия, Естония, Италия, България и Румъния.

501Срещата беше част от проекта „IRENE“, финансиран от програмата „Еразъм +“ на ЕС, насочен към преподаватели по „Религия“ в средните училища, богослови и изследователи в областта на междурелигиозния диалог. Целите на проекта са подобряване на методите за преподаване на Религия, обмен на опит и добри практики относно съвременните педагогически аспекти на богословското образование, подобряване на междухристиянския диалог и създаване на обща образователна платформа, съдържаща практически ресурси, видео уроци и научни изследвания, достъпни за студенти и преподаватели по „Религия“.

Основната цел на програмата е да създаде устойчивост срещу радикализирането на религиозните възгледи и фанатизма.

d4Българските участници в конференцията доц. Андриан Александров, гл. ас. Венцислав Каравълчев и ас. Йоанис Каминис представиха българския опит в междурелигиозния диалог у нас и преподаването на предмета „Религия“ в двата основни модула – „Православие“ и „Ислям“.

Участниците посетиха частната гимназия „Арсакион“ в Солун, където учители и ученици демонстрираха интересни подходи за обсъждане на съвременните проблеми на младите хора в християнски дискурс. Накрая учениците представиха спектакъла върху разказа на Александрос Пападиамантис „Падналият дервиш – защото Другият е единствената възможност за реципрочност в отношенията ни със света“.

Проектът ще завърши с организирането на международна конференция, която ще се проведе във Венеция, Италия, на 23 март 2023 г., на която ще бъдат представени и обсъдени постигнатите резултати и разработената образователна платформа от институциите, участващи в изпълнението на „IRENE“.

На първата снимка: Участниците в конференцията с еп. Никифор, игумен на историческия манастир „Влатадес“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkpxa 

Разпространяване на статията: