Мобилно меню

4.9329608938547 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (179 Votes)

730Лимасолският митрополит Атанасий смята, че новият Кипърски архиепископ трябва да споменава Киевския митрополит Епифаний (Думенко) като каноничен предстоятел на автокефална църква независимо от личното си мнение. Той заяви това в отговор на въпрос: дали, ако бъде избран за архиепископ, ще се придържа към това решение на Св. Синод на Кипърската църква, което той критикуваше.

В интервю за телевизия „Alphanews“ митр. Атанасий беше помолен да коментира думите на Тамасоския митрополит Исайя, който заяви, че решението на Вселенска патриаршия да признае Православната църква на Украйна не подлежи на преразглеждане. „Ако Ви изберат, какво ще правите?“, попита водещата Лимасолския митрополит.

„Архиепископът е длъжен да спазва решенията на Св. Синод, независимо от това какви са личните му убеждения. Затова, независимо кой ще бъде избран за архиепископ, той ще се съобразява с решенията на синода. Така трябва да бъде и така е правилно“, каза митр. Атанасий.

По отношение на решението на украинския църковен проблем той добави, че „при сегашните обстоятелства това е много чувствителна тема, тъй като хората в Украйна страдат поради войната и не е време за това. Нека първо се изясни цялата ситуация в Украйна, да има мир и спокойствие, а след това ще се занимаваме с църковния въпрос“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkpxd 

Разпространяване на статията: