Мобилно меню

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

127На 22 ноември изтече срокът за подаване на кандидатури за участие в изборите за Кипърски архиепископ съобразно правилата, приети на последното заседание на Св. Синод на Кипърската църква.

Шестима митрополити са подали молба за участие в изборите. Това са: Пафоски Георгий, сега местоблюстител на катедрата, Лимасолски Атанасий, Константийски и Фамагустенски Василий, Морфоски Неофит, Тамасоски Исайя и Киренийски Хризостом.

Изборите ще се проведат на два етапа. По време на първата фаза на 18 декември ще гласуват всички православни християни, които са вписани в избирателните списъци. Право на глас имат кипърските гърци на възраст над осемнадесет години и чуждестранните православни християни, които са пребивавали законно в Кипър повече от една година. Чужденците трябва да представят преведено и заверено кръщелно свидетелство от своята страна, за да бъдат вписани в избирателния списък. Кипърските граждани, принадлежащи към арменската, маронитската и латинската общност, нямат право да гласуват.

Първите трима, събрали най-много гласове, формират т. нар. „тричленка“, която три дни по-късно ще бъде представена на Св. Синод, за да избере един, който ще бъде назначен за архиепископ, ако получи абсолютно мнозинство. В случай че никой не получи абсолютно мнозинство, се провежда второ гласуване в синода между първите двама. В случай на равен брой гласове архиепископът се избира чрез жребий.

3 5

Митрополит на Констанция и Фамагуста Василий

sddefault

Морфоски митрополит Неофит

3 7

Тамасоски митрополит Исайя

3 5

Лимасолски митрополит Атанасий

3 5

Киренийски митрополит Хризостом

3 5

Пафоски митрополит Георгий, местоблюстител на Кипърската архиепископска катедра


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dkpak 

Разпространяване на статията: