Мобилно меню

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (171 Votes)

119На 22 ноември Св. Синод на Александрийска патриаршия заседава под председателството на патр. Теодор Втори в патриаршеския манастир „Св. Георги“ в Старо Кайро и обсъди проблемите в църковния живот, възникнали от неканоничното навлизане на Московска патриаршия в юрисдикцията на Александрийската църква в Африка.

Патриархът обърна внимание на символиката на свикването на това заседание на Св. Синод именно на това свещено място, където са погребани много от неговите прочути предшественици, защитавали единството и правата на патриаршеската катедра на Александрия.

Патриархът запозна архиереите с всичко извършено през тази година от януари досега във всички области на първосветителското му служение.

Впоследствие Св. Синод разгледа подробно и задълбочено въпроса за неканоничното навлизане на Руската църква в пределите на духовната и пастирска юрисдикция на Александрийска патриаршия на африканския континент, извършвано и координирано от митр. Леонид (Горбачов), наричан „патриаршески екзарх за Африка“ на Московския патриарх.

След обсъждане Св. Синод пристъпи към низвержение от епископски сан на бившия Клински митрополит Леонид заради неговите канонични нарушения, сред които: нахлуване в юрисдикцията на древнопросиялата Александрийска патриаршия, раздаване на антиминси, св. миро, подкупване с пари на местни клирици, включително и отлъчени, създаване на църковно разделение и фракции, етнофилетизъм и т. н. Св. Синод на Александрийската църква осъди и „новите църковни и политически теории“ за пастирското обгрижване на „Руския свят“ по всички континенти на основата на националността.

Накрая, след продължителното игнориране и мълчание от страна на Московския патриарх Кирил на изпратените до него писмени протести от Александрийския патриарх с искане да отзове своите „екзархийски“ органи от Африка, Св. Синод на Александрийска патриаршия реши да прекрати за неустановено време споменаването на името на Московския патриарх в своите богослужебни диптиси.

Досега само Московска патриаршия едностранно решаваше да преустановява споменаването на всички предстоятели, признали автокефалната Православна църква в Украйна, при което тези църкви, от своя страна, продължаваха да споменават при богослужение Московския патриарх като знак на това, че не те са онези, които нарушават евхаристийното единство на Църквата. Александрийска патриаршия става първата църква, която преустановява богослужебното споменаване на Московския патриарх.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpcur 

Разпространяване на статията: