Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

viber image 2022 10 24 19 23 25 568С благословението на Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим за втора поредна година организира събития, посветени на живота и делото на св. Йоан Рилски Чудотворец. Заедно с Кирило-Методиевите чествания през м. май те са част от усилията на църковната община за сплотяване на сънародниците ни, живеещи в чужбина, около личностите на наши светци и техния светъл пример.

Тази година гости на БПЦО „Св. Седмочисленици“ в празничните есенни дни бяха преподаватели и служители от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

viber image 2022 10 24 19 27 27 469Честванията в памет на св. Йоан Рилски Чудотворец в Рим започнаха на 17 октомври с изложба „Чудотворни икони и св. мощи на Балканите“ в Папския Григориански университет в Рим. Организатори на събитието са Държавен културен институт към Министерството на външните работи на Република България и Посолството на България към Светия престол и Малтийския орден заедно с Центъра за славяно-византийки изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим. Почетни гости на изложбата бяха посланик Богдан Паташев и проф. Аксиния Джурова.

viber image 2022 10 24 19 28 57 560На 18 октомври се състоя посещение на преподаватели от катедра „Практическо богословие“ на Богословския факултет на СУ в Папския институт за Изтока при университета „Григориана“ в Рим. В срещата участваха проф. Желко Паша, декан на Факултета за източни църковни науки към папския университет, прот. доц. д-р Иван Иванов, ръководител на катедрата, и колегите му доц. д-р Любомир Игнатов, гл. ас. д-р Татяна Иванова, гл. ас. д-р Стоян Малинов, ас. докторант Михаил Михайлов и магистър йером. Пимен.  

След разговорите с проф. Паша българските гости посетиха библиотеката и Аула магна на института, в който са имали възможност да специализират много богослови от Гърция, Русия, Украйна, Румъния, Грузия, Армения, Сърбия и България.

Същия ден се проведе кръгла маса на тема: „Св. Йоан Рилски – образец на вярата и учител на българите“, организирана от БПЦО „Св. Седмочисленици“ в Рим, катедра „Практическо богословие“ при БФ на СУ и Българския културен институт в Рим.

Събитието беше удостоено с почетното участие на Богдан Паташев, Росен Русев, зам.-ръководител на дипломатическата мисията на България в Италия, и проф. д-р Красимир Станчев, преподавател по славистика от Римския университет „Рома тре“. Кръглата маса беше реализирана със съдействието на Жана Яковлева – директор на Българския културен институт в Рим към Министерството на културата.

Форумът беше открит с тропарите на св. Йоан Рилски и на св. Климент Охридски. Доклади изнесоха: доц. д-р прот. Иван Иванов на тема „Св. Йоан Рилски – мост между Изтока и Запада. Основни духовни, богослужебни и пастирски принципи в Завета“; доц. д-р Любомир Игнатов: „Из История на мелографското дело в чест на св. Йоан Рилски“; гл. ас. д-р Татяна Иванова: „Иконографски аспекти на почитта към св. Йоан Рилски“; асист. ставроф. ик. Михаил Михайлов: „Църковноправни аспекти във възгледите на преп. Йоан Рилски“.

viber image 2022 10 25 11 51 09 127На 19 октомври със св. Литургия беше отбелязан празникът на св. Йоан Рилски Чудотворец в древния храм „Санта Мария ин Монтичели“. Богослужението оглави доц. д-р прот. Иван Иванов в съслужение с ставроф. ик. Михаил Михайлов и йером. Пимен, игумен на Германския манастир „Св. Йоан Рилски“ край София. На богослужението присъстваха Богдан Паташев, Росен Русев, монс. Яромир Задрапа, официален представител на Папския отдел за насърчаване на християнското единство към Ватикана, преподаватели и служители от Богословския факултет на СУ, богомолци от църковната община.

Същия ден гостите от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ се срещнаха с папа Франциск по време на генералната аудиенция на площад „Св. Петър“ в Рим. Богословите подариха на светия отец икона на св. Йоан Рилски и Жития на българските светци.

viber image 2022 10 24 19 22 09 069На 20 октомври българските богослови посетиха базиликата „Св. Петър“ и Cappella Redemptoris Mater, построена от папа Йоан Павел Втори и намираща се срещу Папския апартамент в апостолическия дворец във Ватикана. Мозайките там съчетават византийски образци с елементи на съвременна живопис. Сред изобразените светци на Църквата е и св. Йоан Рилски Чудотворец.

В „Св. Петър“ гостите от България се поклониха на мощите на св. Йоан Златоуст, на св. Григорий Двоеслов и на св. Григорий Назиански.

Извън църковната и академичната програма православните богослови се поклониха на светите места и мощите на светци в Рим и околностите. Сред тях бяха: мощите на св. ап. Петър в криптата „Св. Петър“ във Ватикана; на мощите на св. ап. Павел в древната базилика „Сан Паоло фуори ле мура“. Посетиха древната базилика „Санта Мария Маджоре", където са осветени славянските книги и където са ръкоположени св. Методий Славянобългарски и учениците му; древния византийски манастир „Санта Праседе“, където е живял и умира св. Константин-Кирил Философ; древната базилика „Сан Клементе“ – най-святото за българите място в Рим, където са мощите на св. Кирил и неговият гроб; древната базилика „Сан Джовани Латерано“, където се намира един от най-ранните баптистерии и където се предполага, че е кръстен св. имп. Константин Велики; древната базилика, посветена на св. Козма и Дамян, и техния гроб и на много други важни за християнството места.

На 23 октомври седмицата, посветена на честванията на св. Йоан Рилски в Италия, приключи със св. Литургия в БПЦО „Св. Амвросий Медиолански“ в Милано.

В библиотеката на Папския институт за Изтока:

viber image 2022 10 24 19 16 59 309

След Кръглата маса в България културен институт в Рим (Къщата на Борис Христов):

viber image 2022 10 24 19 18 20 534

Богослужението в чест на св. Йоан Рилски:

viber image 2022 10 24 19 22 32 096

В папската Cappella Redemptoris Mater в Апостолическия дворец във Ватикана, където е изображението на св. Йоан Рилски:

viber image 2022 10 24 19 24 46 325


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpwq6 

Разпространяване на статията: