Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

3301Здравословното състояние на архиепископа на Кипър Хризостом Втори е тежко, съобщават местните медии. Предстоятелят на Кипърската църква от няколко години се бори с рака, като не криеше заболяването си и говореше за това как се подготвя за смъртта (вижте неговото интервю от 2018 г. – тук).

Личният лекар на архиеп. Хризостом заяви, че той е наясно със състоянието си и не иска да напуска дома си в архиепископията, където му се оказват всички необходими медицински грижи. Според медицинско становище, публикувано в петък, здравословното състояние на архиеп. Хризостом остава стабилно, но критично.

Кипърският президент Никос Анастасиадис посети архиепископа в събота „заради сериозността на ситуацията“. „Той е запазил чувството си за хумор, … силен е“, заяви президентът след посещението.

В силно емоционална обстановка преди няколко дни се състоя среща между архиеп. Хризостом и митрополита на Кикос и Тилирия Никифор, който беше един от основните опоненти на архиепископа през изминалите години, а влошените им отношения не бяха тайна за никого. На 18 октомври, в деня на св. евангелист Лука, митр. Никифор посети архиепископа и поиска прошка от него. Присъствали на срещата разказват, че тя е протекла в много емоционална атмосфера и двамата са се опростили взаимно, изпращайки послание за смирение и покаяние към цялата поместна църква.

По време на срещата той му е казал: „Ваше Блаженство, дойдох да се опростим, за да намери Христос и двама ни готови“. След това коленичил и го целунал. „Бог да ти прости“ и „Бог да ни прости“ са били думите на двамата йерарси.

Влиятелният митрополит на Кикос Никифор дълги години беше в ядрото на църковната опозиция срещу архиеп. Хризостом. Техните отношения още повече се изостриха, след като Кипърската църква по инициатива на архиеп. Хризостом призна автокефалната църква на Украйна, докато митрополитът на Кикос зае позицията на Москва.

Това е вторият кипърски митрополит от т. нар. „русофилска църковна партия“, който се обръща за помирение към архиепископа. Това направи и митрополитът на Тамасос Исайя, който също така осъществи и знаково посещение при Вселенския патриарх, което беше изтълкувано като знак на разкаяние за позицията му в сблъсъка между Вселенската патриаршия и Москва.

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/dpwqw 

Разпространяване на статията: